Ρόδος: Καταδικάστηκαν οι τσιγγάνοι για τον ξυλοδαρμό των Πυροσβεστών

Ενοχή των κατηγορουμένων τσιγγάνων αποφάσισε το δικαστήριο, οι οποίοι επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τους Πυροσβέστες στη Ρόδο όταν επιχείρησαν στο έργο κατάσβεσης φωτιάς σε χώρο κοντά σε καταυλισμό και δασική έκταση.

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η 44χρονη Σ. Μ. του Α., αθίγγανη, κάτοικος του καταυλισμού των Αγίων Αποστόλων, η οποία κρίθηκε ένοχη για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης σε δύο πυροσβέστες. Η κατηγορούμενη αρνήθηκε τα όσα της αποδίδονται, ενώ υποστήριξε ότι η ίδια έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από πυροσβέστη.. «καρατέκα»!
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι δύο συγγενείς της, ηλικίας 26 και 15 ετών, που διέφυγαν της σύλληψης.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου είχε κληθεί (03/05-16.25) για κατάσβεση πυρκαγιάς στην συνοικία των Αγίων Αποστόλων Ρόδου, στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα καταυλισμός κοντά στο υδραγωγείο, ενω ηταν σε εξελιξη πυρκαγιά σε ξύλινες παλέτες με κίνδυνο να εξαπλωθεί σε ξηρά χόρτα, θάμνους και σε παρακείμενη δασική έκταση.
Σε ελάχιστο χρόνο στην περιοχή συγκεντρώθηκε περίπου 15 τσιγγάνοι, επιτέθηκαν φραστικά και άσκησης βιαιοπραγία  σε βάρος των πυροσβεστών.

Η Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Ένωσή μας καταδικάζει απερίφραστα τον ξυλοδαρμό των δύο συναδέλφων μας που κλήθηκαν για κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή του υδραγωγείου στους Αγίους Αποστόλους στην πόλη της Ρόδου. Συγκεκριμένα σήμερα 03/05/2016 και περί Ω/16:25′ πυροσβεστικό όχημα με δύο άνδρες πλήρωμα κλήθηκε και μετέβη για κατάσβεση πυρκαγιάς στη συνοικία Αγίων Αποστόλων Ρόδου σε σημείο που υπήρχε παλαιότερα καταυλισμός των Ρομά.
Με την άφιξή του το πλήρωμα διαπίστωσε πυρκαγιά σε συσσωρευμένες ξύλινες παλέτες και σε σημείο επικίνδυνο να εξαπλωθεί σε ξηρά χόρτα και σε παρακείμενο δάσος. Στην προσπάθειά τους να σβήσουν την πυρκαγιά συγκεντρώθηκε πλήθος δεκαπέντε περίπου Ρομά οι οποίοι άρχισαν να εξυβρίζουν και να ασκούν σωματική βία σε αυτούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι συνάδελφοι από το σημείο και αφού επέστρεψαν στην Υπηρεσία τους, μεταφέρθηκαν με βοηθητικό υπηρεσιακό όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για προληπτικό έλεγχο λόγω του ό,τι έφεραν εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού.
Οι αντιξοότητες που υφίστανται οι υπάλληλοι της Π.Υ. Ρόδου όταν κληθούν και επεμβαίνουν για πυρκαγιά σε καταυλισμούς Ρομά, είτε στην περιοχή Κορακόνερο είτε στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Σήμερα με αυτό που έγινε το ποτήρι ξεχείλισε, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν όχι μόνο στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους αλλά και στα οχήματα, που τις περισσότερες φορές επιστρέφουν με φθορές από πέτρες από τα σημεία των καταυλισμών.
Κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς, Εισαγγελία Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ροδίων και τους καλούμε επιτέλους να δώσουν λύση σε αυτό το σοβαρό χρόνιο θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Υπηρεσία μας αλλά ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα.
Αυτή τη φορά είχαμε ευτυχώς να αντιμετωπίσουμε μόνο σωματικές κακώσεις των συναδέλφων μας. Την επόμενη φορά θα είμαστε τόσο τυχεροί;
Ευχόμαστε στους δύο συναδέλφους μας ταχεία ανάρρωση και τους περιμένουμε να επιστρέψουν σύντομα στην Υπηρεσία τους υγιείς.
Ο Γεν. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Δημητρακόπουλος Ιωάννης Χατζηκυριάκος Ιωάννης».

Η τοπική οργάνωση Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η τοπική οργάνωση Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αποτρόπαια και αήθη επίθεση ομάδας Ρομά προς το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όταν αυτή εκλήθη για να κατασβέσει εστία φωτιάς.
Το παράξενο είναι πως το συμβάν εξελίχθη στον παλαιό ακατοίκητο καταυλισμό των Αγίων Αποστόλων και ο τρόπος δράσης των Ρομά θυμίζει περισσότερο συμμορία παρά ένα τυχαίο γεγονός. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, ωστόσο και τώρα τα όρια ξεπεράστηκαν, αφού βιαιοπράγησαν κατά των πυροσβεστών με αποτέλεσμα να διακομισθούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για τις πρώτες βοήθειες.
Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το απαράδεκτο για τη δημοκρατία και την ομαλότητα της τοπικής κοινωνίας περιστατικό.
Δυστυχώς, είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά ορισμένων που θεωρούν ότι μπορούν να παρανομούν ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας προβλήματα.
Σίγουρα, οι Ρομά ως πληθυσμιακή ομάδα έχουν ιδιαιτερότητες τις οποίες εδώ και χρόνια έχουμε σεβαστεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να τους σεβόμαστε. Ωστόσο πρέπει και οι ίδιοι να σεβαστούν τους κανόνες λειτουργίας της κοινωνίας μας, να σέβονται τόσο τους συμπολίτες μας όσο και τα σώματα ασφαλείας.
Ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο γεγονός, διαφορετικά οι υπεύθυνοι πρέπει να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Για την ΔΗΜ.Τ.Ο Ρόδου
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα τελευταία θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων με την επίθεση ομάδας Ρομά εναντίον πυροσβεστών που επιχειρούσαν να σβήσουν φωτιά, είναι καταδικαστέα και απαράδεκτα. Είναι λυπηρό εργαζόμενοι, την ώρα του καθήκοντος, να δέχονται απρόκλητα επίθεση και να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Δηλώνω τη συμπαράστασή μου στους πυροσβέστες που δέχθηκαν ύπουλη επίθεση και είναι θετικό που δε θρηνήσαμε θύματα.
Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες αποτρόπαιες στιγμές.
Με αφορμή το παραπάνω συμβάν, επανέρχεται στη μνήμη μας η αναγκαιότητα για τη μεταστέγαση των Ρομά στο νησί της Ρόδου.
Η ανάγκη για κοινωνικοποίησή τους περνά μέσα από τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, την κεντρική εξουσία και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Κατά καιρούς έχουν προταθεί λύσεις, έχουν εξευρεθεί πόροι (όπως π.χ. το 2008), αλλά οι προσπάθειες έμειναν ημιτελείς, όπως πριν λίγους μήνες…
Τα πρόσφατα γεγονότα βίας καταδικάζονται από κάθε νοήμονα άνθρωπο και φιλήσυχο πολίτη. Η μετεγκατάσταση των Ρομά είναι μια πράξη πολιτικά γενναία και μια προσπάθεια που πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν και απαιτεί συναίνεση όλων των πλευρών και συνεργασία που θα φέρει αποτέλεσμα».

_______
*dimokratiki.gr