Πειρατική πτήση και παραβίαση κανόνων ασφαλούς πτήσης, στην απόπειρα απόδρασης Μαζιώτη|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες για την απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ελικόπτερο.jpg

Σήμερα το zougla.gr, μετά από έρευνα γύρω από την υπόθεση, φέρνει στο φως μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας, η οποία αφορά κυρίως στο κατά πόσο το εν λόγω ελικόπτερο που παρέλαβε την Πόλα Ρούπα είχε την άδεια να προβεί σε πτήση.
Όπως έγινε γνωστό, το εξαθέσιο ελικόπτερο που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Helistar, την περασμένη Κυριακή (21/02) «σηκώθηκε» αρχικά από το αεροδρόμιο Μεγάρων με κατεύθυνση το Πόρτο Χέλι προκειμένου να παραλάβει μία γυναίκα και από εκεί να μεταβεί στην Κύθνο.
Η Πόλα Ρούπα, με την απειλή όπλου, φέρεται να προσπάθησε να αναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς τον Κορυδαλλό με αποτέλεσμα ο χειριστής να αντιδράσει και να υπάρξει συμπλοκή. Ο πιλότος κατάφερε παρ’ όλα αυτά να προσγειώσει το ελικόπτερο και εν τέλει η Ρούπα να φύγει τρέχοντας.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί αίσθηση είναι η απόφαση του πιλότου να «σηκώσει» το ελικόπτερο, ενώ αυτό έχει πυροβοληθεί, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις Αρχές. Είναι γνωστό πως ακόμα και μοτοσικλέτα να χτυπήσεις φωνάζεις την οδική βοήθεια.

Διευθυντής… φάντασμα
Η πληροφορία αυτή λοιπόν στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει το ρεπορτάζ προκειμένου να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες το εν λόγω ελικόπτερο πέταξε για να παραλάβει την άγνωστη μέχρι την συμπλοκή επιβάτιδα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν αναζητήσαμε τον διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Δ2 της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) δεν καταφέραμε να τον βρούμε καθώς, έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι τους τελευταίους 6 μήνες… δεν υπάρχει διευθυντής.

Η συγκεκριμένη πτήση ήταν νόμιμη ή όχι;

Έτσι, επισκεφτήκαμε την ΥΠΑ προκειμένου να μάθουμε περισσότερα και να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ.
Καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη διεύθυνση Δ2 της ΥΠΑ και μίλησαν στο zougla.gr, ανέφεραν πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν είχε αδειοδοτηθεί για μεταφορά επιβατών!

Το ερώτημα λοιπόν είναι εύλογο. Η συγκεκριμένη πτήση ήταν νόμιμη ή όχι;
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι όταν πρόκειται να μετακινηθεί κάποιος με ελικόπτερο, υποβάλεται από τον πιλότο σε σωματικό έλεγχο, ενώ ελέγχονται και οι αποσκευές του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρει πάνω του κάτι επικίνδυνο.

wp-1456242052357.jpg

Πώς λοιπόν κατάφερε η Πόλα Ρούπα να περάσει τον έλεγχο έχοντας πάνω της όπλο;
Αρμόδιος προφανώς να απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με τον οποίο προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Το χρονικό
Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή.
Ειδικότερα, μια γυναίκα (πιθανόν η Πόλα Ρούπα) αποπειράθηκε μέσω πειρατείας να υποτάξει ένα ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από την Ερμιονίδα με σκοπό να προσεγγίσει τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται ο Ν. Μαζιώτης προκειμένου να τον ελευθερώσει.
Τελικά, μετά από αντίδραση του πιλότου και πυροβολισμούς που έπεσαν μέσα στο ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε κοντά στη Θήβα, η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση
Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η ελληνική αστυνομία στην οποία αναφέρεται:
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) διενεργείται προανάκριση σχετικά με περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε χθες και αφορά σε ενοικίαση ελικοπτέρου από γυναίκα, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης επιχείρησε, αρχικά με την απειλή όπλου και στη συνέχεια με πυροβολισμούς, να εξαναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει την προγραμματισμένη πορεία.

Ειδικότερα:

Χθες (21-02-2016) και περί ώρα 13:45 απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας ελικόπτερο με δυνατότητα μεταφοράς έξι ατόμων, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης με δρομολόγιο από το χωριό Θερμησία Αργολίδας, ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την νήσο Κύθνο Κυκλάδων.

Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε γυναίκα και βάσει της σχετικής συμφωνίας στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή πέντε επιπλέον ατόμων.

Την 14:15 ώρα και ενώ το ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής Ερυθρών Αττικής, η ημεδαπή γυναίκα επιβάτης, με την απειλή χρήσης πυροβόλου πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας επιτακτικά την κίνηση του ελικοπτέρου προς ανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στην προσπάθεια του κυβερνήτη να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και την σταδιακή απώλεια ύψους.

Τελικά, κατόπιν προσπαθειών του κυβερνήτη αποφεύχθηκε η πρόσκρουση στο έδαφος και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών.

Η επιβάτιδα, μετά την προσγείωση κατάφερε να διαφύγει, παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη να τη συγκρατήσει, εγκαταλείποντας στο ελικόπτερο μέρος του οπλισμού της (γεμιστήρα όπλου).

Κατά την αυτοψία, η οποία διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών οπών στο πιλοτήριο του ελικοπτέρου, δύο στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα και μίας στην κονσόλα οργάνων, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, ο οποίος περιείχε δεκατρία (13) φυσίγγια,
– κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου,
– ζεύγος ακουστικών και
– μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης.

Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού.

Τα ανευρεθέντα και κατασχεθέντα πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο κάλυκας πυροβόλου όπλου, ο οποίος ανευρέθη εντός του ελικοπτέρου, βλήθηκε από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.

Η άγνωστη γυναίκα – επιβάτιδα του ελικοπτέρου περιγράφεται ως ηλικίας σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά, φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους.

Τα ευρήματα στις φυλακές Κορυδαλλού
Κομμένα κάγκελα σε κοινόχρηστο χώρο όπου είχε πρόσβαση ο Νίκος Μαζιώτης βρέθηκαν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Τα κάγκελα είχαν κοπεί σε κοινόχρηστο κουζινάκι, και οι κρατούμενοι είχαν αποπειραθεί να τα κολλήσουν με τσίχλα ή πλαστελίνη, ώστε να μη φαίνεται ότι έχουν «πειραχτεί». Το κουζινάκι έχει παράθυρο που «βλέπει» στο αποκαλούμενο «νεκρό προαύλιο», το οποίο δεν έχει από την πάνω πλευρά συρματοπλέγματα, αλλά φυλάσσεται από οπλισμένους φρουρούς. Στο προαύλιο αυτό, δεν μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο καθώς πρόκειται για έναν στενό χώρο στο πλάι του παραρτήματος της έκτης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείται ο Νίκος Μαζιώτης.
Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών περί απόπειρας απόδρασής του με βοήθεια από άτομα εκτός φυλακής.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης:
image


*του Παναγιώτη Βλαχουτσάκου