Παύλος Μπακογιάννης, 26χρόνια από την εκτέλεσή του, από τη 17Ν

26 Σεπτεμβρίου 1989, Ώρα, 07.55πμ. Στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου σταματάει το αυτοκίνητο του Παύλου Μπακογιάννη, και αποβιβάζεται με συνεργάτιδά του, ενώ κατευθύνονται προς το γραφείο του. Δυο εκτελεστές της 17Ν -ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Ηρακλής Κωστάρης-,  τον ακολουθούν, και τον εκτελούν εν ψυχρώ. Η ιατροδικαστική έκθεση, ανέφερε ότι ο Παύλος Μπακογιάννης, είχε δεχθεί δύο σφαίρες στην πλάτη και μία δεύτερη- ενώ είχε πέσει στο έδαφος- η οποία επέφερε και το θάνατο. Έχουν περάσει 26χρόνια από εκείνη την ημέρα της εκτέλεσης του Ευρυτάνα πολιτικού.

17Ν_ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΙΤο πρωινό της 26ης Σεπτεμβρίου του 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», εκτελεί τον Πάυλο Μπακογιάννη, στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του στην οδό Ομήρου. Τρεις ένοπλοι μέλη της 17Ν  εισέβαλλαν στην πολυκατοικία, και τον εκτέλεσαν με δύο 45άρια πιστόλια. Κατέληξε, ελάχιστα λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Π.Μπακογιάννη, καθώς και της επιθέσεις στο Γ. Πέτσο -8 Μαΐου κα1989, με ενσύρματη βόμβα, σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, κατά την προσέγγιση του οχήματος στο οποίο επέβαινε-. Ως φυσικοί αυτουργοί της εκτέλεσης Μπακογιάννη, αποδιδονται οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης. Συνέργεια στην τρομοκρατική ενέργεια, είχε τόσο ο Σάββας Ξηρός ο οποίος καθόταν απέναντι από την πολυκατοικίας υποστηρίζοντας τους δύο (Κουφοντίνα, Κωστάρη), όσο και ο Βασίλης Τζωρτζάτος ο οποίος ήταν ο οδηγός του οχήματος διαφυγής των τρομοκρατών.

Π.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-VΙΙΙΙΗ κηδεία του Πάυλου Μπακογιάννη τελέστηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989, παρουσία πλήθους κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας. Στο Καρπενήσι τοπικές Αρχές, τίμησαν τη μνήμη του, δίνοντας το όνομα του Ευρυτάνα πολιτικού σε παρκο της πόλης, στο οποίο έχει ανεγερθεί ανδριάντας του ενώ το όνομά του, δέρει και κεντρική οδός της πόλης.

Η εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη συγκλόνισε την πολιτική σκηνή της χώρας, και όλη την κοινωνία. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

17Ν_ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣΟ Δημήτρης Κουφοντίνας, ο “φαρμακοχέρης” της “17Ν” , με την ελευθερία που δίνει το Δημοκρατικό πολίτευμα, στο βιβλίο που εξέδωσε μέσα από τη φυλακή, καταδικασμένος για τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, αναφέρεται στην εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη, κι εκφράζει δημόσιο λόγο για τα εγκλήματα της οργάνωσης σε μια απόπειρα ανεύρεσης κοινωνικού ερείσματος στην κοινωνία, – κι όπως ήταν απολύτως φυσικό- προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων.
Π.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΙVΙΟ Δημήτρης Κουφοντίνας, σε μια παρερμηνεία του δικαιώματος που δίνει η Δημοκρατία, στη δική του νοητική διαδικασία, στις αρχές του 1989, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη τα οποία συμμετείχαν στην δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, βρέθηκαν να υποστηρίζουν – στη συνέχεια υλοποίησαν τις εκτιμήσεις τους, με εκτελέσεις- «ότι ήρθε η ώρα να χτυπήσουν το πολιτικό σύστημα», όπως περιγράφει, «να χτυπήσουν τα δύο κόμματα εξουσίας», ωστόσο απέρριψαν «ιδεολογικά» τη συγκεκριμένη τάση. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ήταν αντίθετος της λογικής «χτύπημα στην καρδιά του κράτους», κάποιους μήνες αργότερα, δεν δίστασε να συμμετάσχει στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, σύμφωνα με την τρομοκρατική τους θεώρηση, του απέδιδαν εμπλοκή στο «σκάνδαλο Κοσκωτά».

Με στίχους του Οδ.Ελύτη, ο γιος του Κώστας Μπακογιάννης, κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό (FB) μήνυμα για τη συμπλήρωση 26 χρόνων από τη δολοφονία του πατέρα του.wpid-20150927_022906png.jpg

Ποιος ήταν ο Μπακογιάννης 

Ο Παύλος Μπακογιάννης γιος του παπα Κώστα και της πρεσβυτέρας Ειρήνης από τα Βελωτά Ευρυτανίας με πείσμα και όρεξη για μόρφωση καταφέρνει να υπερβεί τα εμπόδια που θέτει η καταγωγή του και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας.
Π.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΙΣπουδαζει στο Πάντειο. Δίχως να γνωρίζει τη γλώσσα, έφυγε στη Δυτική Γερμανία όπου απέκτησε πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, ενώ ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Κωστάντσα.
Στο Μόναχο δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 χρόνια, ήταν διευθυντής του ελληνόφωνου προγράμματος της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.
Η ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντα Συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου του δίνει τη δυνατότητα να έχει καθημερινή επαφή με τους Έλληνες της Γερμανίας. Ο Παύλος Μπακογιάννης γράφει στίχους για τραγούδια της ξενιτιάς και της εργατιάς για τους ομογενείς μαζί με το φίλο του Μπάμπη Πραγματευτάκη και τους ενημερώνει για τα καθέκαστα της πατρίδας τους. Δε μένει μόνο εκεί. Γράφει και παιδικό βιβλίο με τίτλο: «Οι από πάνω» στα γερμανικά και ελληνικά. Πολλές ώρες δουλείας στο γραφείο του. Σημειώσεις παντού και για κάθε θέμα. Όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και κάθε είδηση πρέπει να μεταδίδεται σωστά.
 Π.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-VΙ Η χούντα αφαιρεί από τον Μπακογιάννη την ελληνική ιθαγένεια, αλλά ο αγώνας του φουντώνει. Αποσπάσματα από την εκπομπή του αναμεταδίδονται από την Deutsche Welle και στην Ελλάδα το όνομά του γίνεται γνωστό
Η δικτατορία βρίσκει τον Μπακογιάννη στο αεροδρόμιο για την Ελλάδα. Το άκουσμα αυτής της είδησης κάνει τον Μπακογιάννη να επιστρέψει στα ραδιοφωνικά του καθήκοντα και να ξεκινά ένα αγώνα εναντίον της. Επαφές με πολιτικές ομάδες του εξωτερικού, συναδέλφους από άλλες χώρες, συνεντεύξεις σε έντυπα και τηλεόραση είναι μερικές από τις κινήσεις του. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανοίγει την «υπόθεση Μπακογιάννη» και οι πληροφορίες για το πρόσωπό του είναι συνεχείς. Του αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια, αλλά ο αγώνας του φουντώνει. Αποσπάσματα από την εκπομπή του αναμεταδίδονται από την Deutsche Welle και στην Ελλάδα το όνομά του γίνεται γνωστό. Ο καυστικός του λόγος έκανε τη Χούντα να τον φοβάται.  Ο Μπακογιάννης ολοκληρώνει λίγο πριν το τέλος της Χούντας τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Στρατοκρατία στην Ελλάδα».