«Οχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα τροφεία προσφύγων|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δεύτερο «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σίτιση προσφύγων και λαθρομετανάστων, που παραμένουν σε προαναχωρησιακά κέντρα και χώρους κράτησης.

Μετά τη «δέσμευση» των 6.000.000 ευρώ, χρήματα για τα τροφεία των μεταναστών, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πολιτική και αστυνομική ηγεσία είχε προσφύγει κατά της απόφασης. Πριν από μερικά 24ωρα, ηρθε η νέα απόρριψη από τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την εκταμίευση του χρηματικού ποσού που προερχόταν από εσωτερικό δανεισμό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι οφειλές προς τις τέσσερις εταιρείες κέτερινγκ έχουν φθάσει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρόβλημα σίτισης εξελίσσεται σε μείζον για την ελληνική πολιτεία, που κολλά στο «γράμμα του Νόμου».
Αυτή τη στιγμή η σίτιση προσφύγων και μεταναστών γίνεται από τις Λέσχες Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φυσικά Έλληνες πολίτες που βοηθούν συγκινητικά σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι το κέντρο της Κορίνθου άδειασε από μετανάστες εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την σίτισή τους και έχουν μείνει ελάχιστοι, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο άλλο μέρος για να κοιμηθούν τις κρύες νύχτες.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση λύσης θα είναι ενδεχομένως μια νέα προσφυγή στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν και δεν προτείνεται ή κάποια νομοθετική ρύθμιση για την αποδέσμευση των χρημάτων και την συνολική επίλυση του προβλήματος σίτισης.
Το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέτασε την προσφυγή κατά της απόφασής του, έκρινε και πάλι παράνομη τη διάταξη στο νόμο για την Ανθρωπιστική Κρίση που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης των αλλοδαπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να έχει προηγηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη-επιλογή των εταιρειών catering. «Είναι αδιανόητο να συζητούν για διαγωνισμό και συγκεκριμένους αριθμούς μερίδων φαγητού, όταν οι ροές των προσφύγων και μεταναστών μεγαλώνουν καθημερινά. Πως είναι δυνατόν να προκαθοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να φάνε; Αν πούμε ότι πρέπει να σιτιστούν 100.000 άνθρωποι σήμερα, αλλά έρθουν 100 παραπάνω, τι θα τους κάνουμε; Θα τους αφήσουμε νηστικούς;» αναρωτιούνται εκνευρισμένα, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ..
Όσοι αλλοδαποί οδηγούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου δεν κρατούνται αλλά αφήνονται άμεσα ελεύθεροι καθώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δυνατότητα να τους παράσχει φαγητό. Στην Αμυγδαλέζα αντίστοιχα, οι ανάγκες σίτισης των υπό απέλαση αλλοδαπών καλύπτονται είτε από τις λέσχες της Αστυνομίας είτε περιστασιακά από τις εταιρείες catering που, παραμένουν απλήρωτες από πέρυσι το Φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι έρευνα για τις συμβάσεις απευθείας ανάθεσης μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτών διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να ξεπεράσει θέματα νομιμότητας των συμβάσεων που είχε υπογράψει η ΕΛ.ΑΣ. με ιδιοκτήτες catering, συμπεριέλαβε στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης άρθρο που α) παρείχε τη δυνατότητα η δαπάνη σίτισης να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. ακόμα κι εάν το έργο έχει παραχωρηθεί με απευθείας ανάθεση και β) βάπτιζε «σύννομες» όλες τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά.
Ωστόσο, τις εν λόγω συμβάσεις είχαν κρίνει παράτυπες το Νομικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. Στις γνωμοδοτήσεις τους διαπίστωναν ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται να εφαρμοστεί μία και μόνη φορά για λόγους κατεπείγοντος καθώς και ότι η κάλυψη της δαπάνης με διαδικασία όμοια εκείνης που ακολουθείται για τους κρατουμένους των Αστυνομικών Τμημάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των παράτυπων μεταναστών. Παρόμοιο είναι το σκεπτικό της «διπλής» απορριπτικής απόφασης που κρίνει παράτυπη την εκταμίευση 6 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης των αλλοδαπών κρατουμένων δίχως να προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη – επιλογή των εταιρειών catering.
Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Τζανετος Φιλιππάκος, είχαν δηλώσει πως δεν αισθάνονται περήφανοι για το θέμα, είχαν επισημάνει τα πάρα πολλά λάθη που έγιναν από κρατικούς φορείς και το χαρακτήρισαν, το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί».

________

*του Γιάννη Σουλιώτη, εντυπη “Κ”

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport