Οι πρώτες ποινικές διώξεις για τις σχέσεις δουλεμπόρων με ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ποινική δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος κι άλλα αδικήματα, ασκήθηκε εναντίον δύο υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στα πλαίσια έρευνας για τις σχέσεις δουλεμπόρων με κρατικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά την ανακριτική έρευνα υπό την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιόλογη στοιχείων τα οποία προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξετάζεται αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και κατά άλλων υψηλόβαθμων στελεχών των διωκτικών αρχών που φέρονται να υποβοηθούσαν το κύκλωμα.
Την σχέση διακινητών λαθρομεταναστών με στελέχη της ΕΛΑΣ – υπηρετούντες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών – καθως και στελεχών της ΕΥΠ είχε αποκαλύψει προ τριμήνου το «Βήμα της Κυριακής», ενώ διετάχθηκε έρευνα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος, και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.
Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε προ μερικών εβδομάδων από την ΕΛΑΣ στις δικαστικές αρχές κι έχουν κληθεί σε απολογία από τον ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη τα δύο στελέχη της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ.
Στα έγγραφα της δίωξης περιλαμβάνονται παραστατικά από ταξίδια ενός εκ των κατηγορουμένων αξιωματικών στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιούνιο του 2014, για «άγνωστους λόγους» ενώ εξετάζεται η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών του δευτερου σε τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι για το στέλεχος της ΕΛΑΣ είχε ήδη προκύψει (τον Νοέμβριο του 2014) ταξίδι του στο Ιράκ με την συνοδεία Τούρκου λαθροδιακινητή, το οποίο εξετάζεται ως “ύποπτο”. Παράλληλα προκύπτουν στοιχεία για διασύνδεση δουλεμπόρων και στελεχών της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, ενώ κατά την προανανακριτική έρευνα, είχαν προκύψει στοιχεία και από “εκμυστηρεύσεις” Ιρακινού διακινητή λαθρομεταναστών, ο οποίος είχε συλληφθεί, προ ετών στην περιοχή της Πάργας. Στο δικαστικό έγγραφο περιγράφονται επίσης ακολουθία περιστατικών δωροληψίας του στελέχους της ΕΛΑΣ από αλλοδαπούς δουλεμπόρους, τα οποία έχουν προκύψει από επισυνδέσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, όπως προέκυψε κατά την προανανακριτική έρευνα, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν σχέσεις ανώτατων στελεχών της ΕΛΑΣ και ιδιωτών, με παρεμβάσεις για παράτυπες «διευκολύνσεις» λαθρομεταναστών. Οπως εχει προκύψει, το ίδιο “σύστημα” φέρεται να είχε αποκτήσει προσβάσεις σε πολιτικά πρόσωπα με στόχευση την εκδίωξη του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση καθως προκύπτουν και «παρεμβάσεις» στις κρισεις της ΕΛΑΣ. Η έρευνα για αυτό το σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport