Οι “καβατζες” με τις “εκρηκτικές” μολωτοφ και το σχέδιο των ταραξιών που απετράπη

Πληροφορίες στο επιτελείο της ΕΛΑΣ για οργανωση ομάδων νεαρής ηλικίας, που προεσεταιρίζονται τις ιδέες του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχαν περιέλθει νωρίτερα από την 6η Δεκέμβρη. Η πρόταση για επιχείρηση «εκκαθάρισης» κρίθηκε παρακινδυνευμένηβ για το επιτελειο της ΕΛΑΣ, ωστόσο οι κινήσεις των νεαρών, τέθηκαν σε αυξημένη «επιτήρηση» από τις ομάδες της Κρατικής.

fb_img_1449485297943.jpgΗ «καβατζα-ορμητήριο» των ταραξιών είχε περιέλθει σε γνώση της Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και οι κινήσεις των νεαρών, που προετοιμάζαν το «Μαύρο Δεκέμβρη». Τουλάχιστον 10 «επιτηρητές» ήταν αναπτυγμένοι σε ακτίνα ασφαλείας, σε αποτροπή αστυνομικής έρευνας. Αρχικά εκτιμήθηκε η πρόταση να γίνει επιχείρησης «εκκαθάρισης» του χώρου ωστόσο κρίθηκε παρακινδυνευμένη ενέργεια, και τέθηκε σε αυξημένη «επιτηρηση» από τις ομάδες της Κρατικής. Σύμφωνα με Ανώτατους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στο «ορμητήριο» των αντιεξουσιαστικών ομάδων τουλάχιστον 500εκρηκτικές μολότοφ υπήρχαν  «καβαντζα». Πρόκειται για αυτοσχέδιες κατασκευές με προσαρμοσμένα γκαζάκια, και ψαρευτικες φωτοβολίδες στα μπουκάλια μολώροφ, τα οποία εντοπίσθηκαν αποθηκευμένα στο ημιυπόγειο της συμβολής των οδών Τσαμαδού και Αραχώβης, στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τις εκιμήσεις των Αστυνομικών, περίπου 150-200εκρηκτικές μολώτοφ, απέρριψαν οι νεαροί διμοιρίες τα ξημερώματα του Σαββάτου (05/12) σε προπαρασκευαστικές δοκιμές, για την 6η Δεκέμβρη.

Από τις θερμικές κάμερες στα ελικόπτερα τις ΕΛΑΣ, οι Αξιωματικοί στο κέντρο επιχειρήσεων, διέκρινα κινήσεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 6ης Δεκέμβρη, με τους νεαρούς να  «ανεφοδιαζονται», ενω κινήσεις ατόμων εντοπίσθηκαν σε ταράτσες πολυκατοικιών στην περίμετρο του ΕΜΠ -Στουρνάρη και Τοσίτσα-. Εντολή του κέντρου επειχειρήσεων προς τις Αστυνομικές δυμάνεις ήταν να τηρούν αποστάσεις, με τα άτομα να  εγκατελειπουν τα “σχέδια” τους. Ωστόσο, αποτέλεσμα των σφοδρωνων επιθέσεων οι τραυματισμοί των 4 Αστυνομικών.
Η τακτική που ακολουθήθηκε από τις Αστυνομικες δυνάμεις, ήταν η απομόνωση των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε πρόθεση τους για οργανωμένο σχέδιο εξάπλωσης των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, με τον επιχειρησιακό σχεδιαμό της ΕΛΑΣ, όταν η πορεία των “ανησυχων νεαρων” διερχόταν από την Πανεπιστημίου “στράφηκε” προς τα Εξάρχεια.
Στο πλαίσιο του πληροφορικού δικτύου που είχαν αναπτύξει οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας, τα ξημερώματα της Κυριακής (06/12) έπειτα από αναζητήσεις πλέον των πέντε ώρων, εντόπισαν στο Λόφο Στρέφη «καβάντζας- κρύπτες» σκεπασμένες με χώμα και κλαδιά, 16 σακούλες, οι οποίες περιείχαν 112 βόμβες μολότοφ, μπιτονια με 20 λίτρα βενζίνης, κενες γυάλινες φιάλες, φωτοβολίδες, και αντισφυξιογόνες μάσκες. Τα κατασχεθέντα υλικά, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξερευνηθούν για αποτυπωμάτα και γενετικού υλικού στον προσδιορισμό των δράστων.
Σε αποτίμηση του επιχειρησιακου σχεδιασμού, τέθηκε και ο αριθμός των έξι ανηλίκων, μεταξύ των 13 συλληφθέντων- ηλικίας 13, 14, τρεις 16άχρονοι και 17 ετών-. Σύμφωνα με τους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ αποδίδεται σε ανταπόκριση στο «κάλεσμα» του Νίκου Ρωμανού για έναν «Μαύρο Δεκέμβρη». Πρόκειται για “ανηλίκους χωρίς σημείο αναφοράς, με προβληματικές οικογένειες αναζητώντας σημείο αναφοράς ως έφηβοι” σημειώνει Αξιωματικος της ΕΛ.ΑΣ, ανησυχία που είχε προβλημάτισει από το πρώτο προσκλητήριο που συνυπεγραφαν Ρωμανός και Αργυρού.