Ν.Τόσκας: Αναδιάρθωση Υπηρεσιών Αστυνομίας και ΠΣ- “Ο Αστυνομικος δεν έιναι “ορντινάτσα” κανενός!”

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε (13/10) στους διαπιστευμένους συντάκτες, ο αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκας. Σε συνέχεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή, ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις για την ανδιάρθωση και αναδιοργάνωση Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος,

ΔΙΑΣ_ΑΔ_ ΕΛΑΣ“Στις προγραμματικές δηλώσεις, λοιπόν, πριν λίγες μέρες στη Βουλή, έθιξα ορισμένα θέματα, όπως το θέμα της αναδιοργάνωσης, το θέμα της αλλαγής κάποιου νομοθετικού πλαισίου όπως είναι ο Ν4249/2014 που αφορά τις δομές και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, το θέμα του πως δρα μία σύγχρονη αστυνομία σε ένα περιβάλλον δύσκολο και πολυδιάστατο και πως πρέπει να σέβεται, γνωστά αυτά θα μου πείτε, αλλά ο καθένας κάπου δίνει το βάρος κάπου βάζει τις προτεραιότητες και εκεί κρινόμαστε όλοι.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδοτικότερο γιατί, ξέρετε κάτι, πριν λίγα χρόνια την Πυροσβεστική την θυμόμαστε μόνο το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών μας επέβαλε λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος 365 μέρες, γιατί τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, οι καταστροφές είναι πλέον τεράστιες και το χειμώνα και άρα πρέπει να μπούμε σε άλλες δομές, άλλες λειτουργίες διαφορετικές.
Και φυσικά το θέμα της ΕΥΠ, ή Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, όπως είναι να αλλάξει, όπου θα πρέπει να μπει προσωπικό με τεράστιες ικανότητες, με τεράστια μόρφωση, εφάμιλλο και με διαδικασίες που τηρούν προηγμένες χώρες, που σημαίνει διαφάνεια, προκειμένου να επιτευχθεί η ικανότητα του προσωπικού, γιατί, όπως είπα εκεί στις προγραμματικές αυτές δηλώσεις, για μας, για αυτή την Κυβέρνηση, το αγαθό της ελευθερίας και το αγαθό της ασφάλειας δεν τίθεται απέναντι. Μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν και συνυπάρχουν για μας και θα συνδυαστούν.

Στο που το πάμε για την Αστυνομία, το που το πάμε για το Πυροσβεστικό Σώμα, το που το πάμε για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν το πάμε στο να δημιουργήσουμε, στο να καθιερώσουμε ένα police state , ένα κράτος αστυνομικό , γιατί κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, δεν αρμόζει και στο Σύνταγμα μας και στους Νόμους μας. Πάμε να καθιερώσουμε, να βελτιώσουμε, γιατί υπάρχει ικανότατη Αστυνομία, ικανότατο Πυροσβεστικό Σώμα και λοιπές λειτουργίες, αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε αυτές τις λειτουργίες.

Οι προκάτοχοι μας έκαναν εξαιρετική δουλειά. Οι προκάτοχοι μου έκαναν εξαιρετική δουλειά. Πάμε να βελτιώσουμε λοιπόν αυτές τις Υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξουν, να τηρηθούν οι κανόνες που βάζει το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κράτος μας και να κάνουμε τη Δημοκρατία μας να είναι λειτουργικότερη και ασφαλέστερη για τους πολίτες. Επομένως, ναι στους κανόνες και όχι στις αυθαιρεσίες και αυτό το εννοώ, παρότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι κανόνες, πλην όμως συγγνώμη, η δημοκρατία έχει κανόνες και η οικογένεια μας έχει κανόνες και στη δουλειά μας έχουμε κανόνες, αλλιώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η οποία ετοιμάζεται, προκειμένου η Αστυνομία να γίνει όχι οικονομικότερη στη λειτουργία, δεν πάμε να κάνουμε αναδιοργάνωση με λογιστικό τρόπο, αλλά να γίνει αποτελεσματικότερη για τον πολίτη.
Και εκεί ήδη τα επιτελεία προσπαθούν να βρουν τέτοια σχήματα, που να μην είναι Αστυνομικά Τμήματα των οκτώ και δέκα ανθρώπων, αστυνομικών, όπου ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Πέντε φυλάνε σκοποί, ένας ο διοικητής, δύο ασχολούνται με τις ταυτότητες και κανένας δεν κάνει αστυνόμευση. Μακριά από μας τέτοια σχήματα. Αυτά θα αλλάξουν.

Η καταστολή έχουμε σκοπό να είναι λιγότερη και να υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες για τον πολίτη. Περισσότερη αστυνόμευση, ειδικά στις υποβαθμισμένες και φτωχές συνοικίες, περιοχές, δηλαδή εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεν πρόκειται να δεχτούμε περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αστυνομία, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί τον πολίτη.
Δεν μπορεί να ανεχτούμε υποβάθμιση υπηρεσιών, όπως η Τροχαία για παράδειγμα, που θέλει ενίσχυση, θέλει βελτίωση.
Δεν μπορεί να ανεχτούμε να μην υπάρχει προτεραιότητα στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών και δεν αναφέρομαι στους χρήστες, αναφέρομαι στους εμπόρους, όπου δεν θα υπάρχει καμία ανοχή.

Κάποιες δομές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δημιούργησαν κάποιες ελίτ που δεν είναι χρήσιμες πλέον, αυτές θα αλλάξουν, προφανώς. Γιατί δεν μπορεί να αφήσουμε τον αστυνομικό που σας είπα στη Μόρια ή τον άλλο στη Λέρο αβοήθητους, επειδή κάποιοι θέλουνε να περνάνε καλά. Θα μοιραστεί το βάρος, γιατί έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποστολή καλύτερα”.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίες ακολούθησαν σχετικά με την αναδιαρθωση Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, και του ΠΣ, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τοποθετήθηκε σχετικά

Υπουργός: Από την περίοδο εκείνη των ΟΑ (2004) όπου διογκώθηκαν κάποιες Υπηρεσίες γιατί υπήρχαν οι ανάγκες τότε για να διογκωθούν π.χ. πυροτεχνουργοί, και υπάρχουν για παράδειγμα εβδομήντα (70) πυροτεχνουργοί ενώ στο Λονδίνο υπάρχουν δεκαπέντε (15) δημιουργούνται ’’ελίτ’’. Όπως και να ‘χει δεν φταίει αυτός που υπηρετεί, καλά κάνει αυτός και απολαμβάνει κάποιων προνομίων ή απολαμβάνει κάποιων ιδιαιτεροτήτων ή κάποιων καταστάσεων πολλοί άνθρωποι θα το δεχόντουσαν αυτό ή όλοι μας, όμως αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του συνόλου της Αστυνομίας και της αποστολής της.
Όταν σας λέω ότι στη Μόρια, ο άνθρωπος αυτός με την εξαιρετική αντοχή αλλά με το περίλυπο ύφος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες μετανάστες απέναντί του, δεν μπορώ να τον αφήσω εγώ έτσι σαν Πολιτική Ηγεσία και να έχουμε και να σπαταλούμε το προσωπικό από την άλλη μεριά. Γιατί ξέρετε κάτι, αστυνομικούς έχουμε πολλούς σε αυτή τη χώρα, αλλά εγώ θα πω και κάτι άλλο και για μια άλλη ελίτ, τους 2700Αστυνομικούς που φυλούν πολιτικούς, μη πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λ.π…
Μην κοροϊδευόμαστε, σ’ αυτόν τον κόσμο ξέρουμε τι γίνεται, που τους υποτιμούν, γιατί ο Αστυνομικός έχει αξιοπρέπεια, ο Αστυνομικός έχει προσωπικότητα, ο Αστυνομικός δεν είναι “ορντινάτσα’’ κανενός μας. Και αν δείτε Αστυνομικό να μου ψωνίζει εμένα, να με βγάλετε εμένα στα μανταλάκια. Δεν θα το αφήσουμε αυτό έτσι. Έχω υποχρέωση και την αξιοπρέπεια του κάθε Αστυνομικού να προστατέψω και την αποστολή να εξυπηρετήσω, μιλάω από την μεριά της Πολιτικής Ηγεσίας και φυσικά οι Αρχηγοί και οι Ηγεσίες κάναν κάτι αντίστοιχο, γιατί είναι ντροπή να υπάρχει ανάγκη αστυνόμευσης και να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γυροφέρνουν από δω και από εκεί, γιατί έτσι τους βολεύει.

*Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στην αντιτρομοκρατική…

*Υπουργός: Όχι, όχι όχι. Αλλά ξέρετε, έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τον αστυνομικό για να μην διαφθαρεί, αυτές οι καταστάσεις διαφθείρουν κάποια νεαρά παιδιά, εμείς πρέπει να προστατέψουμε, όπως ο πατέρας νουθετεί το παιδί του κι εμείς πρέπει να το πάρουμε από το χέρι τον αστυνομικό αυτόν, το νεαρό αυτό παιδί και να του πούμε η δουλειά σου είναι αυτή κι έτσι θα προστατεύσεις και την Υπηρεσία σου και την αξιοπρέπειά σου.

*Δημοσιογράφος: Να φυλάνε μόνο όσοι θεωρούνται στόχοι;

*Υπουργός: Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε, έτσι; Δεν σας λέω και δεν έχω στόχους τόσο μεγαλόπνοους, έχω ρεαλιστικούς στόχους όμως. Θα προσπαθήσουμε, θα τους μειώσουμε και θα κριθούμε ξέρετε στο κάτω κάτω της γραφής.

*Δημοσιογράφος: Δεν θα υπάρχουν τμήματα με έξι αστυνομικούς; Η συγχώνευση τμημάτων έχει ξαναγίνει…

*Υπουργός: Ναι, ναι ξέρετε όλοι από τί πιέσεις ανοίγουν και κλείνουν τα διάφορα τμήματα, έχουμε ευθύνη όλοι μας σε αυτά τα θέματα, έχω ευθύνη εγώ σαν μέλος του Κοινοβουλίου να πείσω τους συναδέλφους μου ασχέτως Κομμάτων ότι δεν πρέπει να πιέζουν και κάποιοι που πήραν τηλέφωνο για κάποιες περιπτώσεις, πήραν την ανάλογη απάντηση, και έχουμε υποχρέωση όχι με λογιστική αντίληψη όπως σας είπα πριν γιατί υπάρχουν και ιδιαιτερότητες, έτσι; Υπάρχει και ο Αϊστράτης, υπάρχει και η Λέρος, τί θα πει δηλαδή; Ενοποιείς την Λέρο με την Κω, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα αυτά, έτσι; Υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες, υπάρχουν ιστορικοί τόποι. Ή καταργώ το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης γιατί το ενοποιώ ξέρω ‘γω με του Συντάγματος; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Αλλά υπάρχουν το ξέρετε όλοι και δυνατότητες συγχώνευσης που μπορεί να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Σ’ αυτό καλώ όλους σας να συμβάλλετε γιατί η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε μόνο από μένα συν τους Γενικούς Γραμματείς συν την Ηγεσία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Εάν δεν υπάρξει προσπάθεια συλλογική, συγγνώμη δεν πετυχαίνουν αυτά, αυτές προσπάθειες, έτσι; Ξεκάθαρα πράγματα.

Όπως είπα και πριν ξέρουμε ότι δεν γίνονται θαύματα ξέρουμε ότι δεν κρατάμε κανένα ραβδάκι θαυματοποιού και ξέρουμε ότι στρεβλώσεις, κακή οργάνωση, κακές λειτουργίες που υπάρχουν στον κρατικό μας μηχανισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν θεραπεύονται μέσα σε μια μέρα ούτε σε ένα μήνα ούτε σε ένα χρόνο. Ούτε ήρθα να σας πω εδώ ότι εμείς δεν θα κάνουμε λάθη.
Εδώ ήρθα να σας πω ότι θα προσπαθήσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του πολίτη και από εκεί και πέρα μέσα από ένα διάλογο που γίνεται με την κοινωνία με εσάς με όλο τον κόσμο φυσικά με τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας θα προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο μας σε αυτή την κατεύθυνση της εξυπηρέτηση του πολίτη.
Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε τους αλάνθαστους, συγνώμη μην τους ψάχνετε σε μας. Και αν ψάχνετε αυτούς οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο το κοινωνικό σύνολο και δεν πέφτουν σε λάθη, πάλι εμείς θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε και να φροντίσουμε και τους εργαζόμενους, τους σκληρά εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, να εξυπηρετήσουμε κύρια το κοινωνικό σύνολο αλλά και τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και να δούμε αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά πως μπορεί να εξυπηρετηθούν καλύτερα, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους αλλά αυτό γίνεται με δίκαιο τρόπο. Δηλαδή όχι ένας να δουλεύει μέχρι εξοντώσεως και ο άλλος να μη δουλεύει καθόλου. Εκεί λυπάμαι δεν θα φροντίσω αυτόν που δεν δουλεύει καθόλου, θα φροντίσω αυτόν που δουλεύει μέχρι εξάντλησης.

ΓΓ.Υπ.Προστασίας του Πολίτη: ..έχει γίνει μία προεργασία, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, όλες τις περιφέρειες , έχουν γίνει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχουν γίνει συναντήσεις με τις ενώσεις των ενστόλων, είμαστε στη φάση, ήδη πέντε γενικές περιφερειακές διοικήσεις , έχουν υποβάλλει προτάσεις και μάλιστα με παρουσίαση “ powerpoint ” τόσο στην φυσική ηγεσία όσο και στην πολιτική ηγεσία, τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία και αμέσως μετά πηγαίνουμε όχι για διαβούλευση αλλά για ενημέρωση των αυτοδιοικητικών και άλλων κοινωνικών παραγόντων, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που επιζητάει μία πολιτική ηγεσία την μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Είναι ένα σχέδιο που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Υπουργό, κύριο Πανούση και συνεχίζεται επί Υπουργίας κυρίου Τόσκα. Όπως και πολλά άλλα πράγματα ξεκίνησαν από τους προκατόχους μου, ειδικά από τον κύριο Πανούση, όπως ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, ο Αστυνομικός με το ποδήλατο , οι κινητές αστυνομικές μονάδες και φυσικά αυτά και τα στηρίζω και τα συνεχίζω. Έγινε τεράστιο έργο.

Δημοσιογράφος: Ποιο το πλάνο σας για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, τα προβλήματα της εγκληματικότητας, είναι έντονα και αυξανόμενα;

Υπουργός: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Εντονότατο πρόβλημα. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το τόξο αυτό της Δυτικής Αττικής με τα πολλά του προβλήματα. Δεν έχουμε κανένα ραβδάκι θαυματοποιού πλην όμως θα κάνουμε ότι μπορούμε και θα καλέσουμε και τις τοπικές κοινωνίες να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα και θα καλέσουμε και αυτούς που ζουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί δεν πιστεύω ότι ούτε με τη βία αποκαθίσταται η τάξη και η ασφάλεια, ούτε και με το σας παρακαλώ, έτσι; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα συζητηθούν και θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα, δεν εννοώ θαύματα, θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα. Σύντομα. Θα κάνουμε προσπάθεια στο κάτω κάτω , ξέρετε δεν ήρθα εδώ να σας πω ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, ξεκάθαρα πράγματα. Εμείς θα το προσπαθήσουμε.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκου Τόσκα.