Ν.Τόσκας:”Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν καταστολή πάντοτε. Προσπαθήσαμε να αφήσουμε τους αγρότες να εκφράσουν τα αιτήματα τους.”

Συνέντευξη σε θέματα της αστυνομικής επικαιρότητας παραχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ όπως διανέμεται από το γραφείο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αγρότες :

Δημοσιογράφος: ..είχατε όγκο δουλειάς αυτές τις ημέρες και όχι προς την καλή κατεύθυνση, δηλαδή είδαμε αρκετά πράγματα στα οποία την Αστυνομία απέναντι από πολίτες ή το ανάποδο.
Αν. Υπουργός Προστασίας Πολίτη:  Δύσκολη δουλειά, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα πήγε καλά.
Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε από τα μπλόκα των αγροτών όπου είδαμε έκτροπα και στο Χαϊδάρι, μάλιστα είχατε κάνει και μία παρέμβαση εδώ σε εμάς, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Αστυνομικές Αρχές και αυτά τα φαινόμενα. Ας ξεκινήσουμε από αυτά.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, υπήρξε την προηγούμενη Παρασκευή μια πολύ μεγάλη αγροτική κινητοποίηση, ήταν η κορύφωση, αν θέλετε, προηγούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες διεκδικούν κάποια πράγματα, έχουν αιτήματα σοβαρά, η κυβέρνηση τα εξέτασε, τα εξετάζει, θα γίνουν συναντήσεις, αυτές που ξέρει όλος ο κόσμος ότι θα γίνουν. Από πλευράς τάξης, εγώ θα ήθελα να μιλήσω. Προσπαθήσαμε ακριβώς να αφήσουμε τους αγρότες να εκφράσουν τα αιτήματα τους. Αυτή είναι η υποχρέωση μας στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν καταστολή πάντοτε.
Δημοσιογράφος: Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε την Ελληνική Αστυνομία να ανοίγει τους δρόμους. Θα αποφασίσουν οι αγρότες να τους ανοίξουν, από ό,τι καταλαβαίνω.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, να είμαστε και ρεαλιστές αλλά και να συζητήσουμε πάνω στο τί επιτρέπει η δημοκρατική μας αντίληψη και οι νόμοι και το τί ισχύει. Δεν είναι δυνατόν και είναι μακριά από την αντίληψη τη δική μας το να πάμε να δώσουμε μάχη με 15.000 τρακτέρ. Εδώ είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία συνομιλιών και συζητήσεων.
Δημοσιογράφος: Που όλοι ελπίζουμε να πάει καλά.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Ευχόμαστε να πάει καλά και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα που να έχει σχέση με συγκρούσεις.
Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι ότι έχουν περάσει 35 ημέρες κύριε Υπουργέ και δεν πάει καλά ο διάλογος. Αύριο κλείνουν και τα Τέμπη και τον παράδρομο, δηλαδή ουσιαστικά σκληραίνουν τη στάση τους και αποκόπτουν την Ελλάδα στη μέση. Σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε την Ελληνική Αστυνομία να παρατάσσεται να ανοίγει τους δρόμους, τα έχουμε δει στο παρελθόν.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για την ώρα η Ελληνική Αστυνομία διευκολύνει καταστάσεις. Διευκολύνει με την Τροχαία την κίνηση. Διευκολύνει αν θέλετε με διαπραγματεύσεις με τους αγρότες και στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και στους Κήπους, στα σύνορα με την Τουρκία, έτσι ώστε να ανοίγουν όσο το δυνατόν συχνότερα αυτά τα τελωνεία και να περνάνε τα φορτηγά και τα Ι.Χ. οχήματα, γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι η αστυνομία είναι για την καταστολή. Δεν είναι μόνο για την καταστολή. Το είδαμε αυτό και τις προηγούμενες ημέρες και το βλέπουμε και από την καθημερινή τη δραστηριότητα. Ένα σωρό δραστηριότητες που διευκολύνουν την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζουν την κοινωνία. Δεν είμαστε απέναντι από την κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Πόσο αντέχει η χώρα τα μπλόκα ακόμα;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ στριμωγμένοι. Η οικονομική ζωή, η κοινωνική ζωή, οι κινήσεις των πολιτών έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ πρέπει να βρεθεί λύση γρήγορα και οι αγρότες είναι εποχή που πρέπει να πάνε στα χωράφια τους για τη σπορά, αλλά και…
Δημοσιογράφος: Αυτό περιμένετε; Χαριτολογώ τώρα.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι. Θέλω να σας πω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που και οι αγρότες εκτιμώ ότι θέλουν λύση και η κοινωνία και η κυβέρνηση. Επομένως θα βρεθεί λύση. Αυτό ήθελα να σας πω, ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει ώστε να βρεθεί λύση σύντομα.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά για να βρεθεί λύση θα πρέπει κάτι να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό και  αυτά τα οποία ακούμε τουλάχιστον και από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο και από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν υπάρχουν και περιθώρια να δοθεί κάτι στους αγρότες.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν αποκλείστηκε η εξεύρεση λύσεων νομίζω από κανέναν και η αντίληψη μου, η αίσθηση μου είναι ότι είναι καλοδεχούμενη στο τραπέζι των συζητήσεων. Έχει κάνει την πρόσκληση ο Πρωθυπουργός  και σύντομα οι αγρότες θα βρουν και μεταξύ τους τις ισορροπίες και το ποιος θα εκπροσωπηθεί σε αυτήν την συζήτηση.

image

Δημοσιογράφος: Την Παρασκευή εδώ βγήκατε σε εμάς, που είχαμε και τα επεισόδια δυστυχώς στο Χαϊδάρι και είπατε πολύ συγκεκριμένα εκεί έχουμε εντοπίσει κάποιους ακροδεξιούς, οι οποίοι όντως ήταν. Συνελήφθη μάλιστα ο ένας. Επιβεβαιωθήκατε απολύτως. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στο Υπουργικό Συμβούλιο οι οποίοι το γενικεύουν το θέμα. Λένε ότι οι αγρότες είναι Χρυσαυγίτες είναι πολιτικά κατευθυνόμενοι, είναι φοροφυγάδες, «είναι μπήξεως, είναι δήξεως». Σας δυσκολεύει αυτό στην προσέγγιση σας; Γιατί έχετε και εσείς μια προσέγγιση με τους αγρότες.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι λάθος αυτή η προσέγγιση. Εγώ θα σας το πω καθαρά και νομίζω ότι αν ειπώθηκαν κάποιες κουβέντες, δεν ήταν καλά μετρημένες. Μπορεί να υπάρχουν όλων των πολιτικών αποχρώσεων μέσα στους αγρότες και είναι απόλυτα λογικό. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα, ακραία, πιο μετριοπαθή, πιο ρεαλιστικά και νομίζω ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θα βρεθούν λύσεις. Υπάρχουν περιθώρια, υπάρχουν δυνατότητες για λύσεις και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ,  είπαμε πριν για τον άνθρωπο ο οποίος συνελήφθη και ήταν και μάλιστα ψηφοφόρος, είπε, της Χρυσής Αυγής, στα επεισόδια στο Χαϊδάρι, οι υπόλοιποι; Γίνεται; Προχωράει η έρευνα και για τους υπόλοιπους;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Προχωράει η έρευνα για να βρεθούν οι υπόλοιποι οι οποίοι έσπασαν το περιπολικό ή έκαναν ζημιές.
Δημοσιογράφος: Και στο Υπουργείο Ανάπτυξης εννοώ.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και θα κληθούν και να πληρώσουν την οικονομική ζημιά, αλλά και τις άλλες επιπτώσεις που αρμόδια είναι η δικαιοσύνη.
Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε; Θα τους ταυτοποιήσετε έναν-έναν  και θα τους ζητηθεί να πληρώσουν τα χρήματα, αυτά που σπάσανε;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτός που έσπασε το περιπολικό δεν πρέπει να πληρώσει για την ζημιά που έκανε;
Δημοσιογράφος: Δεν είναι μόνος. Είναι με άλλους δύο- τρεις. Τους ψάχνετε και αυτούς;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αυτό λέω, ακριβώς αυτό λέω. Ναι.
Δημοσιογράφος: Τους αγρότες από την Κρήτη που σπάσανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επίσης;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εφόσον εντοπιστούν και αυτοί θα κληθούν να.. Θα υπάρξουν συνέπειες.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν συνέπειες. Πρώτη φορά το ακούμε αυτό.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όποιος σπάει περιπολικό δεν πρέπει να το πληρώσει το περιπολικό;
Δημοσιογράφος
: Βεβαίως. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε ακούσει αυτό, τόσα χρόνια σπάγανε και δεν είχαμε δει ότι συνελήφθησαν και θα κληθούν να πληρώσουν.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όποιος κάνει ζημιές πρέπει να πληρώνει.

image

Επεισόδια – Βανδαλισμοί
Δημοσιογράφος: Επίσης, επειδή μας είπατε πριν, ο Χρυσαυγίτης που έσπασε το περιπολικό και όσοι ταυτοποιηθούν θα πληρώσουν. Θα πληρώσουν και από τις ομάδες που είχαν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ, έχουν μπει σε άλλα κτίρια; Θα τους ταυτοποιήσετε και αυτούς και θα ζητήσετε και σε αυτούς χρήματα; Έχουν αναλάβει την ευθύνη κάποιοι.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όποιος νομίζει ότι έχουμε κάποιο ραβδάκι θαυματοποιό είναι μακριά από την πραγματικότητα και από τις δυνατότητές μας και μακριά και από την αντίληψή μας. Δεν υπάρχουν τέτοια ραβδάκια για κανένα πρόβλημα. Απλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε βάλει τις προτεραιότητές μας. Οι μικροκλεψιές στο κέντρο της Αθήνας, τα ναρκωτικά και τα όπλα στην Δυτική Αττική είναι σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα. Βάζουμε τις προτεραιότητές μας και τις κυνηγάμε. Και στο θέμα των ναρκωτικών αν θέλετε, είχαμε πολλές επιτυχίες.

image

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα που είναι τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και εκεί υπάρχει μία πολύ έντονη κόντρα με το ΠΑΣΟΚ.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως και εκεί υπήρξαν και παράπονα τα οποία όμως για μένα δεν τόσο λογικά, γιατί υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί -δεκαεπτά τον αριθμό- που έχουν διατεθεί για την ασφάλεια των κτιρίων του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών -102 αστυνομικοί- που έχουν δοθεί στην ασφάλεια πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει διμοιρία αυτή τη στιγμή από έξω. Υπάρχουν άλλες δυνάμεις ασφάλειας, κτλ, που έχουν διατεθεί. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Επομένως, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παραπονιέται και δεν μπορούμε να έχουμε και συνεχώς πάρα πολλές δυνάμεις, γιατί μπορεί να πει «γιατί δεν τις βάλατε από πριν εκεί;». Ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουμε, ανάλογα με την ένταση, προσανατολίζουμε τις δυνάμεις μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε φρούριο τα πάντα, σε συνεχή βάση.

image

Δημοσιογράφος: Πάντως κ. Υπουργέ, πέρυσι αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε βγάζοντας τα κάγκελα έξω από την Βουλή και τώρα βλέπουμε να είναι σφραγισμένη και η Ηρώδου Αττικού και το κτίριο γύρω από την Βουλή και άλλοι δρόμοι και αστυνομία στους δρόμους. Νομίζω δεν το είχατε φανταστεί έτσι όταν έβγαιναν τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Κάγκελα νομίζω δεν είδατε. Έχετε δει κάποια πρωτεύουσα κάποιας προηγμένης χώρας που να είναι ξέφραγο αμπέλι;
Δημοσιογράφος: Όχι, αλλά θυμάμαι τα περσινά και τα προπέρσινα.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορεί να υπάρχει ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει να υπάρχει τάξη και το θέμα είναι πως αυτή η τάξη συνδυάζεται με άλλα πράγματα, όπως ο ανθρωπισμός για τους πρόσφυγες, όπως η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που νομίζω έγιναν, 17 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη, με πολύ ήπιο τρόπο.
Δημοσιογράφος: Έχετε δώσει οδηγία να είναι ήπιοι οι Αστυνομικοί;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Η πολιτική μας είναι ήπια αντιμετώπιση των διαδηλώσεων με κόκκινες γραμμές όμως, που έχουν σχέση με τις καταστροφές.

imageΜεταναστευτικό :
Δημοσιογράφος: Το άλλο θέμα στο οποίο φάνηκε ότι η Αστυνομία λειτουργεί μόνο κατασταλτικά ήταν τα επεισόδια, τα οποία έγιναν στη Κω και στα Διαβατά. Και μένουμε στη Κω γιατί είναι επί σειρά ημερών.
Δημοσιογράφος: Και αντέδρασαν και οι Αστυνομικές Ενώσεις κύριε Υπουργέ.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα σας πω τι γίνεται. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε μόνο με ευχές, αλλά ούτε και με φιλολογικές προτάσεις. Δηλαδή, οι προτάσεις του Δημάρχου της Κω «Πηγαίνετε στα πέντε στρέμματα που σας δίνω ή πηγαίνετε στην κορυφή του βουνού», συγγνώμη δεν είναι προτάσεις. Oι προτάσεις των Δημάρχων στη Βόρεια Ελλάδα «πηγαίνετε στη Θέρμη στην πιο ακριβή περιοχή ή πηγαίνετε στην τάδε αποθήκη» που δεν γίνεται, συγγνώμη δεν είναι προτάσεις. Από την άλλη μεριά, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του προσφυγικού ζητήματος. Δεν μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους πετάξουμε. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις ανθρωπιστικές αξίες και τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές. Αλλά πρέπει να βάλουμε και μία τάξη. Η ερώτηση που την έχουμε κάνει πολλές φορές, προς τον Δήμαρχο της Κω. θέλετε οι πρόσφυγες να γυρίζουν στο λιμάνι ή θέλετε να είναι συγκεντρωμένοι στον τάδε χώρο; Δεν μπορεί να μας απαντήσει ο Δήμαρχος και δυστυχώς τέτοιες απαντήσεις δεν πήραμε ούτε από την Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Σε επιχειρησιακό επίπεδο κ. Υπουργέ, οι επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας, ανησυχούν σε αυτή την περίπτωση -χτυπάω ξύλο-την οποία απευχόμαστε όλοι μας, μέσα από την καρδιά μας και πραγματικά γιατί θα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βλέπετε αυτές τις μέρες και από τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Τουσκ και της κ. Μέρκελ και φυσικά του Πρωθυπουργού εδώ, ότι το κλίμα αρχίζει και γυρίζει σε ό,τι αφορά την αντίληψη κλεισίματος των συνόρων. Συνεχίζει να υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή στους ευρωπαϊκούς κύκλους ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και σε αυτούς που βλέπουν γύρω τους μόνο φράχτες.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο εμείς δεν συνορεύουμε με τη Γερμανία. Συνορεύουμε με τα Σκόπια, με τους Βούλγαρους που είχαν πάει επίσης εκεί.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αλλά είδατε ότι και η κυβέρνηση των Σκοπίων και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας διαφοροποιήθηκαν κατά κάποιο τρόπο από την αντίληψη του περίκλειστου και των φρακτών, γιατί ξέρουν και οι ίδιοι -ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε- ότι κάθε φράξιμο των συνόρων Ελλάδος- Βουλγαρίας θα οδηγήσει αλλού τις μεταναστευτικές ροές.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη υπάρχουν άλλες τόσες χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες το επιθυμούν αυτό και το λένε ανοιχτά.  Ότι τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι εκεί.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη, που δεν βλέπουν τις ευρωπαϊκές αξίες , που δεν βλέπουν τη ρεαλιστική λύση των πραγμάτων, γιατί ακόμη κι αν ξεχάσουμε τις αξίες,  δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον ρεαλισμό. Κανένας φράχτης δεν έλυσε προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ το κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες επιδείνωσε την κατάσταση στο προσφυγικό; Αυτή η θεωρία των ανοιχτών συνόρων, της μη φύλαξης;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπήρχε θεωρία των ανοιχτών συνόρων. Αν θέλετε αιφνιδιάστηκε και η χώρα μας και η Ευρώπη από την απότομη αύξηση των ροών.

image

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Πανούσης, που ήταν ο προκάτοχος σας, είπε ότι εγώ είχα προειδοποιήσει, το έχει πει αρκετές φορές.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, μπορούμε να προειδοποιήσουμε για πολλά πράγματα στη ζωή μας και για τον κόσμο, αλλά το θέμα είναι πως λύνουμε τα προβλήματα. Μία αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 1000% είναι κάτι το οποίο όσο και αν το έχεις προβλέψει – που δεν το είχε προβλέψει ο κύριος Πανούσης-  είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Χρειάστηκε κάποιος  χρόνος και η Ευρώπη χρειάστηκε χρόνο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και εμείς χρειαστήκαμε χρόνο, είδατε όμως ότι τώρα πάμε πολύ καλά.

Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ήθελα να ρωτήσω το εξής: το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το φορολογικό που φέρνει κυβέρνηση,  που θα φέρει η κυβέρνηση, που όλοι περιμένουμε να φέρει η κυβέρνηση, βρίσκει απέναντι του και τους ένστολους, οι οποίοι και εκείνοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Η θέση η δική σας ποια είναι;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς επηρεάζεται όλη η κοινωνία από κάποια μέτρα, εμείς προσπαθούμε και γίνονται συνεχώς συζητήσεις, έχουν γίνει συζητήσεις και ενημερώσεις  και από τον κ. Κατρούγκαλο, απευθείας από τον κ. Κατρούγκαλο στους ένστολους, ώστε να βρεθούν λύσεις που δεν επηρεάζουν..
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν αυτές οι λύσεις;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν οι ένστολοι από αυτές  τις αλλαγές, γιατί ξέρετε κάτι; Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί ειδικά και οι πυροσβέστες όταν καλούνται έχουν καταπονηθεί πάρα πολύ. Οι δυνάμεις τους στέλνονται μια στη Βόρεια Ελλάδα και την άλλη Νότια και τη μια στην Κω και την άλλη στη Λέσβο και πράγματι πρέπει να δούμε το προσωπικό αυτό με άλλο μάτι.

image

image

Μεταφορά διμοιριών (Κως)
Δημοσιογράφος: Σας κατηγόρησαν  πάντως οι άντρες (των διμοιριών) στην Κω  μιας και το αναφέρατε. Κατηγόρησαν ευθέως ότι τους χρησιμοποιείτε. Ήταν ευθεία η κατηγορία.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Άλλο συντεχνιακές αιτιάσεις οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καμία βάση, παρά μόνο του πώς να αναδειχθούν κάποια πρόσωπα και άλλο τα πραγματικά προβλήματα. Υπήρξαν κάποιοι ισχυρισμοί  ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι αστυνομικοί σαν κατασταλτικός μηχανισμός εκεί. Μα η δουλειά της αστυνομίας είναι κατασταλτικός μηχανισμός. Το να μην μας βάζετε να κάνουμε κατασταλτική δουλειά ή μην μας βάζετε να δουλεύουμε βράδια. Αυτά συγγνώμη είναι πέρα από κάθε λογική. Επομένως οι αιτιάσεις ήταν συντεχνιακές, ήταν για άλλους λόγους και δεν ήταν μέσα στα πλαίσια της αποστολής του Σώματος.
Δημοσιογράφος: Πάντως υπάρχει κάποια δικαιολογημένη θεωρείτε; Από αυτές τις αντιδράσεις που έχουν γίνει και εναντίον βουλευτών και στην Κω που γίνονται επεισόδια χωρίς να συνδέεται το ένα με το άλλο, είναι κάποιες από αυτές τις αντιδράσεις του κόσμου δικαιολογημένες; Έπαιξαν προχθές οι «Ράδιο Αρβύλα» εάν δεν κάνω λάθος, ένα βίντεο με τον κ. Καμμένο που ήταν στην Κω και έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει παιδιά hot spot εδώ θα είναι το τέλος του νησιού και παίρνουν το βίντεο οι κάτοικοι τώρα και διαμαρτύρονται με βάση αυτό το βίντεο και λένε τι μας έλεγε ο κ. Καμμένος.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Κοιτάξτε, είναι τελείως λανθασμένη  προσέγγιση το να μαζεύουν τα παιδιά, τους γέροντες, τους κατοίκους του χωριού, να προτάσσουν μπροστά μία ελληνική σημαία, να τη χρησιμοποιούν σαν σύμβολο για να αποτρέψουν την φιλοξενία προσφύγων  και να αποτρέψουν την επίλυση των προβλημάτων, αυτές είναι αντιλήψεις κοντόφθαλμες. 

image

Δημοσιογράφος:  Ένα λεπτό κ. Υπουργέ με συγχωρείτε, για να φτιαχτεί ένα hot spot πρέπει να είναι η αστυνομία εκεί πέρα?
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να το αντιστρέψω το ερώτημα. Ολόκληρο το νησί, η Κως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρέπει να έχει hot spots σύμφωνα με την αντίληψη του Δημάρχου, αλλά να γυροφέρνουν  οι πρόσφυγες μέσα στο λιμάνι. Ωφελείται ο τουρισμός του νησιού έτσι; Είναι η σωστή αντιμετώπιση από πλευράς ενός κράτους το να μην έχει εγκαταστάσεις, να μην έχει τάξη, να μη έχει εάν θέλετε τίποτα;
Δημοσιογράφος:  Ναι αλλά κλείσατε την Αμυγδαλέζα κύριε Υπουργέ και φτιάχνουμε οχτώ Αμυγδαλέζες.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν είναι Αμυγδαλέζες, οι Αμυγδαλέζες ήταν κλειστής δομής, αυτές οι δομές στα νησιά είναι ανοιχτής δομής.
Δημοσιογράφος:  Άρα πάλι θα κάνουν βόλτες στο λιμάνι.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Όχι, φιλοξενούνται μέχρι εβδομήντα δύο ώρες και στην συνέχεια αφού καταγραφούν, αφού ταυτοποιηθούν, πηγαίνουν όπου επιθυμούν. Δεν είναι φυλακές, δεν είναι κλειστής δομής, είναι ανοιχτές δομές, δεν μπορεί να λειτουργήσει για να απαντήσω η κοινωνία του νησιού χωρίς τάξη, χωρίς ασφάλεια και η ασφάλεια και η τάξη μπορεί να προέλθει μόνο με την δημιουργία αυτών των καταυλισμών. Αλλιώς εάν πηγαίνουν όλοι όπου θέλουν και είναι ξέφραγο αμπέλι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το Κράτος.
Δημοσιογράφος
: Άρα οι κάτοικοι κάνουν κάποιο  λάθος που αντιδρούν.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Εγώ πιστεύω ότι κάνουν λάθος και είναι και αντίθετο με τα συμφέροντα τους, με την τουριστική τους ανάπτυξη, έχουν παρασυρθεί από μία λαϊκίστικη αντίληψη. Εκτός εάν προτιμούν να γυρίζουν μέσα στο λιμάνι και να μην ταυτοποιούνται, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Δημοσιογράφος:  Καλά, τώρα η αλήθεια είναι  ότι θα επιφέρει κάποια πλήγματα στον τουρισμό, άλλωστε δεν τα έχουμε πει εμείς, πριν σας είπε και ο Χρήστος και ο κ. Καμμένος  είχε πει αν γίνει hot spot θα είναι το τέλος του τουρισμού για την Κω.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ακαταστασία η οποία επικρατούσε και δεν υπήρχε hot spot στην Κω επέφερε πράγματι προβλήματα στο κλείσιμο των τουριστικών θέσεων οι οποίες γίνονται όπως ξέρετε αυτή την περίοδο και ακόμα πιο πριν, δεν κλείνονται στην διάρκεια του καλοκαιριού. Το συμφέρον του νησιού είναι η γρήγορη δημιουργία του καταυλισμού, η γρήγορη ταυτοποίηση και το να μπει μία τάξη σε αυτή την κατάσταση και όχι αταξία και η εγκατάλειψη του υπάρχοντος προβλήματος.

image

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ανησυχία στην Ελληνική Αστυνομία το έχουμε ακούσει αρκετές φορές, βρίσκουν διάφοροι ίχνη προφανώς σας έρχονται και σήματα από το εξωτερικό, υπάρχει ανησυχία στην Ελληνική Αστυνομία μήπως περνούν και τζιχαντιστές;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε προσανατολίσει ένα μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης και των υπηρεσιών πληροφοριών στην εξέταση των προσφύγων, ώστε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσει. Συνεργαζόμαστε με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ακριβώς γι αυτό το λόγο, έχουμε ταυτοποιήσει περιστατικά σε χρόνο ρεκόρ όπως τα περιστατικά των ανθρώπων που συμμετείχαν στο Παρίσι και γι αυτό μας έχουν ευχαριστήσει κατ’ επανάληψη οι Γαλλικές Αρχές και οι άλλες Ευρωπαϊκές Αρχές. Εμείς τους εντοπίσαμε σε μία ώρα, αυτοί διήνυσαν όλη την Ευρώπη χωρίς να εντοπιστούν, ποιος κάνει καλή δουλειά, ποιος δεν κάνει;
Δημοσιογράφος:  Για την χώρα μας υπάρχει κίνδυνος, φοβάστε;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν έχουμε ένδειξη για οργανωμένη διείσδυση τζιχαντιστών. Ότι ύποπτες μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν, σαν τις τελευταίες στην Αλεξανδρούπολη που βρέθηκαν με κάποια όπλα, εξετάζονται, πηγαίνουν στην δικαιοσύνη και αντιμετωπίζονται, χωρίς να υπάρχει κάποιο οργανωμένο γενικότερο σχέδιο, δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη μας.

image

Δημοσιογράφος: Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν γίνει αρκετές διαμαρτυρίες. Πήγαινε κόσμος, πέταγε η κυρία την κότα, περνάγανε και ανοίγανε πανό. Σφραγίσατε εκεί έτσι? Και Αστυνομικοί είχαν πάει. Το σφραγίσατε εκεί τέλος;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έγιναν κάποια μεμονωμένα μικρά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Πιστεύουμε δεν είναι σωστό, ο σωστός χώρος για να γίνονται διάφορες διαμαρτυρίες. Υπάρχουν άλλοι χώροι που μπορούν να γίνουν. Το ασφαλίσαμε και σφραγίσαμε είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά κάναμε ότι μπορούσαμε.

image

Ταυτότητες
Δημοσιογράφος: Πάμε σε αλλαγή ταυτοτήτων;
Αν. Υπουργός Προστασίας του ΠολίτηΑπό το 2006 ήταν υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε αλλάξει τις ταυτότητες μας. Οι ταυτότητες που έχουμε είναι αρχαίες, πολύ παλιού τύπου. Πρέπει να γίνουν σύγχρονες ταυτότητες όπως έχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, όχι επιδίωξη μας μόνο, έχουμε σχεδιάσει την αλλαγή των ταυτοτήτων. Έχουμε το πρόβλημα το χρηματικό. Χρειαζόμαστε περίπου στα 50 εκατομμύρια για να αλλάξουμε τις ταυτότητες όλου του πληθυσμού. Αυτό βέβαια θα γίνει σταδιακά.
Δημοσιογράφος: Θα επιβαρυνθούν οι πολίτες;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Είναι ένα κόστος γύρω στα 5,5 Ευρώ ανά ταυτότητα τα οποία κοιτάζουμε ακριβώς, αυτός είναι ο προβληματισμός μας, κοιτάζουμε να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης.
Δημοσιογράφος: Οι καινούργιες ταυτότητες θα είναι μικρού σχήματος υποθέτω;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Σαν τις κάρτες VISA που έχουμε και έχει όλος ο κόσμος για ταυτότητες. Είναι μικρού τύπου ώστε να μπαίνουν στο πορτοφόλι και να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία που έχει η ταυτότητα η τωρινή, συν μία φωτογραφία τύπου διαβατηρίου. Όταν λέμε βιομετρικά στοιχεία, εννοούμε μία ταυτότητα τύπου διαβατηρίου.
Δημοσιογράφος: Τίποτε άλλο. Δεν θα έχει δαχτυλικά αποτυπώματα, τσιπάκια και όλα αυτά;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Τσιπάκι μπορεί να έχει, ώστε μελλοντικά αν θέλουμε να βάλουμε μία κάρτα υγείας για παράδειγμα και να χρησιμοποιείται αλλά αυτό θα το δούμε.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα είναι με τσιπάκι μέσα οι ταυτότητες;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σχεδιάζουμε να έχει τσιπάκι κενό για την ώρα. Το τσιπάκι θα έχει μόνο τα στοιχεία που αναγράφονται στη ταυτότητα, αλλά μπορεί αύριο για παράδειγμα, αν κριθεί αναγκαίο, να βάλουμε και την κάρτα υγείας, θα την προσθέσουμε.

imageΝομοσχέδιο για τηλεοπτικές άδειες
(Μεσολαβεί προβολή δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη)
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ απειλούν την δημοκρατία τα κανάλια;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Προφανώς δεν μου ζητάτε να σχολιάσω τις δηλώσεις του συναδέλφου (κ. Βερναρδάκη), δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα το κάνω. Όμως, η υπερσυγκέντρωση οικονομικής εξουσίας μέσων ενημέρωσης, επιρροής γενικότερα, είναι κακό πράγμα στη δημοκρατία, ένα αυτό. Δεύτερον, η κατοχή συχνοτήτων χωρίς κάποιος να πληρώσει για αυτές τις συχνότητες και αυτό είναι κακό πράγμα, άρα να μιλήσουμε με βάση την απλή λογική και, με βάση τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις προσεγμένες χώρες του κόσμου; Εκεί νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι και κανόνες θα πρέπει να υπάρχουν και υπερσυγκέντρωση δεν πρέπει να υπάρχει, γιατί και τα δύο κάνουν κακό και στην οικονομία και στην δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Όταν σε κάποια χώρα υπάρχουν οχτώ άδειες, γίνονται τέσσερις, αυτομάτως δεν είναι υπερσυγκέντρωση;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες σε ότι αφορά το νομοσχέδιο. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών, οικονομικών, πολιτικών, εργολαβικών και τα λοιπά.
Δημοσιογράφος: Αφορά και την κυβέρνηση όμως σωστά; Και το κράτος  και την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία διάθεση να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης.
Δημοσιογράφος: Ε πώς κύριε Υπουργέ. Αυτό κάνει.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει σκοπό να βάλει κανόνες.
Δημοσιογράφος: Καθαρούς.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια κατάσταση ασύδοτη, μια κατάσταση όπου γίνεται εκμετάλλευση συχνοτήτων χωρίς κάποιοι να πληρώνουν, νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσετε ότι πρέπει να μπουν κανόνες.
Δημοσιογράφος: Επαναλαμβάνω έχουν πληρωθεί όλα, υπάρχει παραπληροφόρηση από την Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει η αντίληψη η δική σας, η δική μας είναι ότι όποιος χρησιμοποιεί ένα όχημα, μια συχνότητα, κάπου, κάτι, πρέπει να πληρώνει.
Δημοσιογράφος: Υποθέτω ότι δεν είστε από αυτούς που λένε ότι πρέπει να κλείσουν κανάλια και να πάνε εργαζόμενοι στα σπίτια τους;
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ είμαι υπέρ της δημιουργίας κανόνων, είμαστε στην κατεύθυνση της δημιουργίας κανόνων και είμαστε στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού τους συστήματος όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του προηγμένου κόσμου.
Δημοσιογράφος: Ελπίζουμε να μην ξαναδούμε την Ελληνική Αστυνομία όπως την είχαμε δει δυστυχώς στην ΕΡΤ, να μπαίνει σε ιδιωτικά κανάλια. .
Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε ότι η αντίληψη μας είναι μακριά, δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση.