Με εγχειρίδιο συμπεριφοράς οι αστυνομικοί|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

«Πρόσκοπους» και «ακομμάτιστους» θέλει τους αστυνομικούς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, εκδίδοντας εγχειρίδιο συμπεριφοράς.

«Πρόσκοπους» και «ακομμάτιστους» θέλει τους αστυνομικούς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, εκδίδοντας εγχειρίδιο συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση και βοήθεια των προβληματισμένων πολιτών στις τράπεζες και διαταγή «ουδετερότητας» πολιτικής άποψης, για εκείνους που θα επωμιστούν την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας τις διατάξεις του εκλογικού νόμου που τους αφορούν και των πειθαρχικών ποινών (αργία με απόλυση), οι οποίες προβλέπονται στο πειθαρχικό δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού, σε τυχόν παραβίασή τους.

Το τετράπτυχο εγχειρίδιο με το καθηκοντολόγιο και τη συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικό απέναντι στους πολίτες, επικαιροποιήθηκε και με τη μορφή εντολών διαβιβάστηκε στους αστυνομικούς που τις τελευταίες ημέρες συμμετέχουν στα μέτρα ασφάλειας γύρω από τράπεζες. Την ίδια ώρα με διαταγή που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2015, επισημαίνεται κατ’ ουσίαν, πως οι αστυνομικοί που από τις 14:00 το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου θα αναλάβουν τα μέτρα φύλαξης των εκλογικών κέντρων δεν πρέπει να προβαίνουν σε προτροπές ψήφου υπέρ του ΟΧΙ ή ΝΑΙ, προς το εκλογικό σώμα και να μην παίρνουν μέρος σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις πολιτικών φορέων.

Για τέταρτη μέρα χθες(02/07), δεν παρατηρήθηκαν απρόβλεπτες καταστάσεις έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών, πέρα από τις μικροεντάσεις, ενώ στα απαιτούμενα μέτρα προστέθηκε η συνοδεία ασφαλείας των ταχυδρομικών διανομέων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για την χορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ. Σε πολλές περιπτώσεις το αστυνομικό προσωπικό κλήθηκε να συμμετέχει στα μέτρα πέρα από το ωράριό του, εκεί που οι τράπεζες έμειναν ανοικτές έως τις 17:00 το απόγευμα, αγόγγυστα και χωρίς εκδήλωση σχετικών παραπόνων, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Στο μεταξύ σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται σήμερα τα στελέχη της αστυνομίας με τον σχεδιασμό επιπλέον μέτρων ασφαλείας για τη διεξαγωγή των παράλληλων συγκεντρώσεων υπέρ του ΟΧΙ στο Σύνταγμα και υπέρ του ΝΑΙ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, επιχειρώντας να αποτρέψουν επικίνδυνες συναντήσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές των διαφορετικών τάσεων.

Γι αυτό τον σκοπό αναμένεται να τοποθετηθούν αστυνομικοί φραγμοί σε σημεία από τα οποία μπορεί να υπάρξει επαφή συγκεντρωμένων των δύο διαδηλώσεων, ενώ σκέφτονται τη χρησιμοποίηση διαφορετικών σταθμών του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου για την προσέλευση και απομάκρυνση των διαδηλωτών.

«Προσκοπική» αστυνομία

Στους περίπου 8.000 αστυνομικούς, περίπου 8 ανά τράπεζα, που καθημερινά βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, δόθηκαν εντολές από τους επικεφαλής αξιωματικούς για την υποδειγματική συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βοηθούν τους πολίτες όταν παρουσιάζεται έκτακτη ανάγκη. Το αστυνομικό… σαβουάρ βιβρ της πρωτόγνωρης κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν αστυνομικοί και πολίτες στοχεύει στην ομαλή διεξαγωγή της δύσκολης διαδικασίας.

Στο καθηκοντολόγιο τονίζεται η αποστολή, ο κώδικας δεοντολογίας, η εμφάνιση, η συμπεριφορά και η ασφάλεια του οπλισμού τους. Επισημαίνεται η ετοιμότητα που πρέπει να επιδεικνύουν, η ευγένεια, προθυμία, αμεροληψία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία, αξιοπρέπεια,   παρατηρητικότητα, ψυχραιμία, αυτοπροστασία και επικοινωνία,. Τονίζεται η αυστηρότητα των κινήσεών τους με την άσκηση νόμιμης βίας όταν εκείνη προβλέπεται. Ενώ επισημαίνεται, πως απαγορεύονται οι… κονκάρδες, δηλωτικά σήματα που δεν προβλέπονται, αλυσίδες λαιμού, κομπολόγια, συνεχής συνομιλίες σε κινητά τηλέφωνα και τα… χέρια στις τσέπες!

Κύρια αποστολή τους είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας, η  διατήρηση της δημόσιας ειρήνης και τάξης, η προστασία ζωής-περιουσίας των πολιτών, η αποκάλυψη παραβατών, η τήρηση της τάξης και καταστολή τυχόν εκνόμων ενεργειών. Επίσης, στόχος τους είναι η επιτήρηση και προστασία ζωτικών εγκαταστάσεων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων ή οργανισμών, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όπου ζητείται, η ενημέρωση των πολιτών γύρω από θέματα αστυνομικής αρμοδιότητας και νομοθεσίας, όπως και η ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων με τους πολίτες των περιοχών που ασκούν τα καθήκοντά τους.

«Απολιτίκ» στα εκλογικά κέντρα

Με αφορμή την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη Δευτέρα εξέδωσε, ως είθισται, διαταγή προς το αστυνομικό προσωπικό περιγράφοντας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του κατά την εκλογική διαδικασία, όπως και τις ισχύουσες διατάξεις για την εμφάνιση, παράσταση και συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού, που πρέπει να τηρεί ουδέτερη στάση.

Χθες το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις όσων αστυνομικών προτρέπουν πολίτες σε θετική ή αρνητική ψήφο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι οι ποινές εμπεριέχονται στη σχετική διαταγή, ωστόσο προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε ο εκλογικός νόμος 26/2012 και το 118 άρθρο που αναφέρει μια σειρά κρατικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων και τους αστυνομικούς, οι οποίοι σε περίπτωση που «… επεμβαίνουν ενεργώς και με τρόπο που δεν επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις σ’ εκλογικές ενέργειες ή δείχνουν συμπεριφορά ασυμβίβαστη προς τα αξιώματα και τις ιδιότητές τους σε ζητήματα εκλογικά, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται φυλάκιση από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια για κρατικό λειτουργό «που από πρόθεση ενήργησε με οποιοδήποτε τρόπο πριν ή κατά την ημέρα της εκλογής υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου ή κόμματος» ή «που θα δεχόταν να διοριστεί ή να χρησιμεύσει ως αντιπρόσωπος κάποιου υποψηφίου ή κόμματος».

Στο 120/2008 πειθαρχικό δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού, στο άρθρο 11, μεταξύ άλλων επισημαίνεται στα παραπτώματα που επισύρουν ποινή αργίας με απόλυση: «Οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων» και ή «Κάθε πράξη που αντιβαίνει στο υπηρεσιακό καθήκον ή συνιστά σοβαρή παραμέληση αυτού ή ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του αστυνομικού διαγωγή, εφόσον δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη».

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου