Μαρούσι: Τα 9 σημεία που εξετάζει η ΕΛΑΣ, για το φόνο της 69άχρονης Ελευθερίας Αγραφιώτου|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Εννέα νέα στοιχεία συνεκτιμώνται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη της κακοποίησης και δολοφονίας της 69χρονης Ελευθερίας Αγραφιώτουη οποία είχε εξαφανισθεί στις 19 Απριλίου και βρέθηκε νεκρή προ μερικών ημερών στο τρίτο υπόγειο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην οδό Χατζημανώλη στο Μαρούσι.

image

Η 69χρονη φαίνεται να δέχθηκε επίθεση στον χώρο στάθμευσης του δευτέρου ορόφου όπου πάρκαρε το ΙΧ της και ο δράστης που καραδοκούσε την καταδίωξε προς το κλιμακοστάσιο όπου προσπάθησε να διαφύγει. Εκεί της επέφερε τα φονικά πλήγματα χωρίς τίποτε να γίνει αντιληπτό.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν εννέα σημεία.
Πρώτον: Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό το κίνητρο της επίθεσης να είναι «σεξουαλικό» και δεν έχουν αποκλείσει δράστης να είναι ο 30χρονος «δράκος» του Αμαρουσίου που είχε συλληφθεί προ μερικών ημερών για έξι απόπειρες βιασμού σε νεαρές γυναίκες σε άλλη περιοχή στο Μαρούσι και στη Φιλοθέη.
Το γεγονός ότι η επίθεση έγινε στον χώρο και στο χρονικό διάστημα –από τα τέλη Απριλίου– της δράσης του, καθώς και ότι δεν έκλεβε τα θύματά του, όπως συνέβη και με την άτυχη 69χρονη, δείχνουν ότι είτε αυτός είναι ο δράστης ή πρόκειται για εντυπωσιακή εγκληματική σύμπτωση. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο ενώ και η απόπειρα αναπαράστασης της επίθεσης, με την παρουσία του 30χρονου στον χώρο, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Στην τελευταία φάση της ανάκρισής του φέρεται να παραδεχόταν την εγκληματική δράση του, όμως αρνιόταν επίμονα κάθε σχέση με το έγκλημα στο σουπερμάρκετ.

Δεύτερον: Κρίσιμο είναι το ότι από τον τόπο της επίθεσης δεν ανιχνεύθηκε πλήθος κοινών δειγμάτων DNA ή αποτυπωμάτων για τα οποία μπορεί να θεωρηθεί μετά βεβαιότητας πως ανήκουν στον δράστη. Θα βοηθούσε την ΕΛ.ΑΣ. να έχει τη βεβαιότητα ότι αν εστιάσει το ενδιαφέρον της σε κάποιον ύποπτο –όπως συνέβη εξάλλου με τον 30χρονο «δρακο»– θα έχει συγκρίσιμο υλικό. Φαίνεται σαν ο δράστης να απέφυγε μεθοδικά να αφήσει τέτοια ίχνη…

Τρίτον: Υπάρχουν μερικές ασαφείς μαρτυρίες ότι στο υπόγειο πάρκινγκ είχε εμφανιστεί «μυστηριώδης άντρας» ο οποίος είχε αποπειραθεί να επιτεθεί σε πελάτες του καταστήματος. Αυτό όμως δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι «ιδιώτες άλλα λένε στην Αστυνομία και άλλα στα ΜΜΕ».

Τέταρτον: Οι αστυνομικοί αλλά και οι ερευνητές της υπόθεσης στέκονται ιδιαίτερα σε τηλεφωνική παρέμβαση υπαλλήλου του καταστήματος σε τηλεοπτική εκπομπή της 13ης Μαΐου κατά την οποία υπέδειξε ότι το αυτοκίνητο της άτυχης 69χρονης βρισκόταν στο δεύτερο υπόγειο του σουπερμάρκετ. Όμως ο μάρτυρας αυτός, που δήλωσε ότι πάρκαρε και ο ίδιος το όχημά του σε αυτό το σημείο, συμπλήρωσε ότι «το όχημα της Ελ. Αγραφιώτου είχε μετακινηθεί από τη θέση που το είχε αφήσει αρχικά» (σ.σ. όταν δηλαδή εξαφανίσθηκε στις 19 Απριλίου). Κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα ιδιότυπο καθότι η άτυχη 69χρονη ήταν νεκρή λίγη ώρα αφότου στάθμευσε το ΙΧ της και δεν υπήρχε περίπτωση «να αλλάξει θέση στο αυτοκίνητό της».

Πέμπτον: Εντύπωση προκαλεί το ότι ο υπάλληλος αυτός, συνάδελφοί του ή πελάτες του καταστήματος δεν είχαν χρησιμοποιήσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα το κλιμακοστάσιο του υπόγειου χώρου στάθμευσης, όπου ήσαν υπερεμφανή τα ίχνη της αιματοχυσίας.

Έκτον: Το εν λόγω σουπερμάρκετ εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Αρχική πρόβλεψη για την κατασκευή του ήταν η κατασκευή πέντε υπογείων. Η οικονομική κρίση όμως οδήγησε την κατασκευάστρια εταιρεία να αλλάξει τα δεδομένα δόμησης και να ετοιμάσει τρία υπόγεια. Το δε τρίτο εξ αυτών για 33 θέσεις αυτοκινήτων, που ήταν σκοτεινό, με προβληματική φύλαξη και ανεξέλεγκτο, το είχε παραχωρήσει η κατασκευάστρια με πράξη του 2011 στον Δήμο Αμαρουσίου. Ποτέ όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Ο δράστης ωστόσο φαίνεται να ξέρει τα κατατατόπια και πολλά από τα δεδομένα χρήσης τμημάτων του κτιρίου. Κύριο ζητούμενο είναι το από πού έφυγε όταν ολοκλήρωσε το εγκληματικό έργο του.

Έβδομον: Η έρευνα των αστυνομικών εστιάζεται στην «εγκληματική προϊστορία» του χώρου όπου σημειώθηκε η επίθεση. Όμως από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταγγελθεί καμιά τέτοιου είδους επίθεση στον χώρο του εν λόγω υπερκαταστήματος και στα πέριξ. Οι αστυνομικοί όμως επιχειρούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τυχόν επιθέσεις που δεν έχουν δηλωθεί και ίσως αποκτούν τώρα μια άλλη σημασία.

Όγδοον: Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η 69χρονη να είχε κάποιο «μοιραίο ραντεβού» εκείνο το πρωί στο σουπερμάρκετ. Και πάλι όμως δεν ανέκυψε από τις κλήσεις της κάποιο σχετικά απτό στοιχείο, ενώ ερωτήματα διατυπώνονται γιατί το άτομο αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι είχε κάποια «εκκρεμότητα» μαζί της τής έδωσε ραντεβού σε πάρκινγκ σουπερμάρκετ και μετά να αρχίσει να την ξυλοκοπά και να αποπειραθεί να την κακοποιήσει σεξουαλικά. Χωρίς μάλιστα να ακουστούν φωνές ή να υπάρει κάποια σχετική μαρτυρία. Επιπλέον, από τα πρώτα στοιχεία ανάλυσης των κλήσεων του θύματος δεν επιβεβαιώνεται –τουλάχιστον προς το παρόν– αυτή η συνάντηση.

Ένατον: Από τη συνολική ανάλυση της καθημερινότητας και των επαφών της δολοφονηθείσης δεν επιβεβαιώνεται κάποια σοβαρή προσωπική ή οικογενειακή προστριβή της. Οι αρχικοί έλεγχοι στο κινητό της δεν οδηγούν στην άντληση σημαντικών πληροφοριών. Επιπλέον, και αυτό που έχει αναφερθεί για «έντονες τηλεφωνικές συζητήσεις της με άτομο για χρήματα», αυτό φέρεται να αφορά κοινόχρηστα της πολυκατοικίας της. Όμως οι αστυνομικοί αναμένεται να καλέσουν για καταθέσεις όλα τα άτομα του περιβάλλοντός της μη τυχόν ανακαλύψουν κάποια πιθανή «άγνωστη πτυχή» στη ζωή της η οποία μπορεί να έχει σημασία σε αυτή την έρευνα.


*Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος /tovima.gr