Ληστείες.. Grexit και .. capital controls

Εκμεταλλέυονται την .. “οικονομική συγκυρία” και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη χώρα, οργανωμένες ληστρικές συμμορίες και διαπράττουν ληστείες και διαρρήξεις με στόχο χρήματα τα οποία βρίσκονται σε σπίτια και “κρυψώνες”..μετά από ανάληψη.

Εισβάλλουν σε σπίτια στα οποία -εκτιμούν ή γνωρίζουν-  ότι οι ένοικοι έχουν κρυμμένα μετρητά, λόγω της οικονομικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, διαπιστώνουν Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ασφάλεια, το 30-35% των δραστών εισβάλλουν από ανασφάλιστες πόρτες (κλειστές αλλά όχι κλειδωμένες) και ανασφάλιστα παράθυρα.

«Παρατηρείται μία ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας. Οι ληστές πλέον εισβάλλουν στα σπίτια ενώ τα θύμα βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να τους αποκαλύψουν τις θέσεις που είνναι κρυμμένα μετρητά που έβγαλαν από τις τράπεζες, με τα ποσά να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ», υποστηρίζει Αστυνομική πηγή.

Όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, το τριήμερο (26-28/06) στην Αττική δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις διαρρήξεις, ωστοσο με δεδομένο ότι καταθέτες έχουν πραγματοποιήσει ανάληψη από τραπεζικά καταστήματα και φυλάσσουν τα χρήματα στο σπίτι εκφράζται έντονη ανησυχία από την ΕΛΑΣ
Στο Δελτίο Αστυνομικών Συμβάντων, καταγράφονται περιστατικά με θύματα του.. capital control.

Ενώ στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν δύο άνδρες- 30 και 29 ετών- οι οποίοι νωρίτερα, είχαν αποσπάει την τσάντα 53χρονης μετά από ανάληψη 1.220 ευρώ από ΑΤΜ.

Στη οδό Ηρακλέους στην Πετρούπολη, άγνωστοι εισέβαλλαν στο σπίτι γυναίκας και απέσπασαν 10.000 ευρώ, χρήματα από αναλήψεις, και κοσμήματα. Ενώ στο Μενίδι, στην οδό Αντιγόνης διαρρήκτες απέσπασαν 6.500 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα. Στην Ιεράπετρα (25/06), συνελήφθησαν ένας 29άχρονος και η 27άχρονη φίλη του, για κλοπή σε βάρος 79άχρονης, μετά την τμηματική ανάληψη 80.000 ευρώ από τράπεζα. Ο 29άχρονος με ένα ακόμη άτομο, πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και προσποιήθηκε τον ηλεκτρολόγο, ενώ ο συνεργός του εντόπισε την κρύπτη και αφήρεσε τα χρήματα. Λιμενικοί συνέλαβαν τον 29άχρονο, ενώ ταξίδευε από Ηράκλειο προς Πειραιά σε πλοίο της γραμμής, ενώ συνελήφθη και η 27άχρονη, στην κατοχή της οποίας κατασχέθηκαν βιβλιάρια τραπέζης με χρηματικά ποσά των οποίων τη κατοχή δε μπορούσε να δικαιολογήσει.
Στο Βόλο, συνελήφθη 33άχρονος Ρομά, ενώ αναζητούνται 33άχρονος Αλβανός και 39άχρονος επίσης Ρομά συνεργοί του, ως δράστες διάρρηξης ύστερα από καταγγελία 83άχρονου, ο οποίος ζούσε μόνος, στη Νέα Ιωνία. Ο ηλικιωμένος, είχε διαδώσει στη γειτονιά ότι εκταμίευσε -σταδιακά τις προηγούμενες ημέρες- χρήματα που είχε λάβει από την πώληση δύο καταστημάτων, φοβούμενος το capital control. Σύμφωνα με την καταγγελία, το πρωί της Κυριακής (28/06), τρία άτομα εισέβαλλαν στο σπίτι από ανασφάλιστο παράθυρο, και υπό την απειλή ότι θα τον σκοτώσουν, τους αποκάλυψε ότι περίπου 150.600 ευρώ ήταν κρυμμένα μέσα σε τάπερ στην κουζίνα. Η Ασφάλεια Βόλου συνέλαβε τον 33άχρονο Ρομά, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μόνο 3.090 ευρώ τα οποία επέστρεψαν στον 83άχρονο.

Σε άλλη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης mini market στη Ρόδο, υπό το φόβο “κουρέματος των καταθέσεων” πραγματοποίησε ανάληψη από την τράπεζα περίπου 550.000 ευρώ και τα μετέφερε στο σπίτι του. Πριν από τρεις ημέρες δυο άτομα, εισέβαλλαν στο σπίτι και βρήκαν κρυμμένα τα χρήματα σε ένα έπιπλο.

Σε διάρρηξη σούπερ μάρκετ στην οδό Φιλαδέλφειας στο Μενίδι (06/07-05.00) οι δραστες απέσπασαν το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης, σπάζοντας την τζαμαρία με αυτοκίνητο. Αξιωματικοί της Ασφάλειας, επισημαίνουν ότι παρατηρείται αυξηση στις διαρρήξεις με στόχο επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς διαθέτουν μετρητά, με τους επιχειρηματίες να μην έχουν-λογω τραπεζικής αργίας- να πραγματοποιήσουν καταθέσεις μετρητών, και σημαντικά χρηματικά ποσά βρίσκονται στα χρηματοκιβώτιά τους.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport