Κως: Οι ταυτοποιημένοι πρόσφυγες αναχώρησαν οι λαθρομετανάστες παραμένουν στο νησί.|ΑΠΟΨΗ

Με ενισχυτικές Αστυνομικές δυνάμεις η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων, ολοκληρώθηκε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο διαπιστώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες – στο νησι της Κω- ότι μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών παραμένει στο νησί…λόγω οικονομικής αδυναμίας να συνεχίσουν το ταξίδι.

wpid-fb_img_1442441207151.jpg

“Μετά από τεράστιο αγώνα και αφού δώσαμε κάθε ικμάδα δύναμης που μας περίσσευε, θεωρούμε ότι η κατάσταση στο νησί της Κω έχει μπει σε μία σειρά. Διαπιστώνουμε όμως ότι ενώ ο όγκος εργασίας είναι μειωμένος, πέριξ του Επαρχείου και στο λιμάνι της πόλης, είναι εγκατεστημένοι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων που δεν αναχωρούν (αν και έχουν ταυτοποιηθεί) λόγω οικονομικής αδυναμίας!
Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι τόσα χρόνια σε ένα νησί όπως η Κως, δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας, (ανοιχτές κλειστές όπως θέλετε), με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι κυριολεκτικά ”πεταμένοι” στη μέση του δρόμου. Η ευθύνη βέβαια ουσιαστικά βαραίνει και τους ίδιους τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, αφού η κάθε προσπάθεια εγκατάσταση τους σε πρόχειρους καταυλισμούς, έφερε τα γνωστά σε όλους μας επεισόδια. Η κατάσταση όπως τη βλέπω εγώ λοιπόν θέτει 2 ερωτήματα.
1) Που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν χειμωνιάζει και οι καιρικές συνθήκες δε θα είναι πλέον αρωγοί;
2) Όταν πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα ναύλα για να πάνε στην Αθήνα, ποια είναι η τύχη τους τώρα που οι χώρες κλείνουν τα σύνορα τους η μία μετά την άλλη;
… Δε θέλω να μπω στη διαδικασία σχολιασμού της πολιτικής πρωτοβουλίας. Αλλά από τα βασικά που θα έπρεπε να κάνει μία Κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τους αδυνάτους, είναι προτού τους υποδεχτεί, να έχει προβλέψει για τις ελάχιστες και μη διαπραγματεύσιμες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και είμαι βέβαιος ότι η ύπαρξη Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, θα έλυνε προβλήματα που λιμνάζουν χρόνια και τα βρίσκουμε μπροστά μας”.


  • κείμενο του Νίκου Μαγαλιού (FB) στη σελίδα της ΠΟΣΥΦΥ.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport