Κορυδαλλός: Έρευνα ευθυνών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αδιαφορία, καταγγέλλουν οι Συνδικαλιστές Σωφρονιστικοί.

Με αφορμή της σύρραξη μεταξύ ομάδων εγκλείστων αλλοδαπών κρατουμένων, το θανάσιμο τραυματισμό δύο και το τραυματισμό 21 εμπλεκόμενων στη σύρραξη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα, ενώ η Συνδικαλιστική παράταξη των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, καταγγέλλει την αδιαφορία στις αναφορές τους για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι λίγο πριν τις 21:00 έκλεισαν το σύνολο των κρατουμένων-οι οποίοι παρέμεναν εκτός- στα κελιά τους. Η φονική συμπλοκή, για το Σωφρονιστικό προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού ήταν αναμενόμενη. Μέσω των συνδικαλιστικών ενώσεων, είχαν προειδοποιήσει για νεκρούς.
«Εμείς είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε νεκρούς αλλά δυστυχώς κανείς δεν μας άκουσε. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Η βία ανάμεσα στις ομάδες των αλλοδαπών κρατουμένων έχει ενταθεί σε πάρα πολύ επικίνδυνο βαθμό. Οι αιτίες των συγκρούσεων είναι αναρίθμητες: Διαφορές για πάσης φύσεως νταραβέρια (ακόμα και ναρκωτικά), αντιμαχίες για την αρχηγία στο εσωτερικών των φυλακών, διαφορές για το ποιος θα κάνει κουμάντο και που» δήλωσε o Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.
Και σημειώνει «Εννοείται δε ότι στις συγκρούσεις χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια μαχαίρια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα. Με αυτά πολλές φορές έχουν τραυματίσει και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Πρέπει να δοθεί κάποια στιγμή ένα τέλος σε όλα αυτά. Η πολιτεία άμεσα να πάρει μέτρα για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και ο Υπουργός μετέβη στον Κορυδαλλό σε ανακοίνωσή του αναφέρει,
“Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων δεκαοκτώ σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα  στη Φυλακή Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.
Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα.  Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν  σ΄ ένα τέτοιο συμβάν:  ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.
Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού,  με την απόλυση  των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του.  Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι’ αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά.  Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους”.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport