Κατέρρευσε η μητέρα του 20άχρονου τροφιμου, ο οποίος έβαλε φωτιά στο ΨΝ.Δαφνί.

Περισσοτερες από 30 αναφορές είχαν διαβιβάσει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικό του ΨΝ “Δαφνί” για τον 20χρονο τρόφιμο ο οποίος έβαλε φωτιά, με αποτέλεσμα τρεις επίσης τρόφιμοι του Ψυχιατρικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος, να καταλήξουν με αναπνευστικά εγκάυματα στη φωτιά που προκάλεσε. Καταγγέλουν τις συνθηκες οι εργαζόμενοι, “μόλις δύο νοσηλευτές για δεκάδες τρόφιμους στο Ψυχιατρείο” υποστηρίζουν.

Ο θάνατος των τριων νοσηλευόμενων καθώς και οι συνθήκες νοσηλείας τους, στο ΨΝ Δαφνί, προκάλεσε αφορμή για έρευνα των υπηρεσιών του Υπουργείο Υγείας, στο πώς ο 20χρονος τρόφιμος,  βρήκε πρόσβαση και προκάλεσε τη φωτιά σε κλινοσκεπάσματα αποθηκευμένα στην 7η προκάτ πτέρυγα του Ψυχιατρικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον ιατρικό του φάκελο, ο 20άχρονος από την Αχαΐα, είχε δολοφονήσει (2009) σε κατάσταση αμοκ το θείο του, και είχε αποφασιστεί ο εγκλεισμός του στο Δημόσιο Ψυχιατρείο “Δαφνί”, κατά την ποινική του μεταχείριση, βάσει του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα. Ο δράστης της πρόκλησης φωτιάς, στην 7η πτέρυγα, νοσηλευόταν μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς, αλλά σε πιο απομονωμένο χώρο καθώς είχε εμφανίσει ακραία και επιθετική συμπεριφορά. Ο 20άχρονος δεν ήταν καθηλωμένος, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς ως ισοβίως νοσηλευόμενος δεν προβλέπεται η καθήλωσή του. Προκάλεσε τη φωτιά στο χώρο με τα κλινοσκεπάσματα, και επέστρεψε στο θάλαμό του.

Η μητέρα του 20άχρονου μετέβη στο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος, κι ενημερώθηκε για την εμπλοκή του γιου της, ως δράστη της φωτιάς που στοίχισε τη ζωή στους τρεις τρόφιμους, κατέρρευσε όταν άκουσε την τραγική κατάληξη των ανθρώπων.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος διέταξε Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί». Παράλληλα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, στην πτέρυγα 7 παρέμεναν σε νοσηλεία, συνολικά 17 ασθενείς η κλινική εικόνα των οποίων, είχε αξιολογηθεί ως “πολύ βαριά περιστατικά” -(σχιζοφρένεια ή σε συνδιασμό με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν), εκ των οποίων οι 14 απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες, ενώ για δύο τροφίμους, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή σε Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως προέκυψε, οι τρεις τρόφιμοι που έχασαν τη ζωή τους, ήταν καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους και δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να υποστούν αναπνευστικά εγκάυματα, και να καταλήξουν,  από τις αναθυμιάσεις.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, βάρδια είχαν μόλις δύο νοσηλευτές, οι οποίοι “μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά είναι δύσκολο να προλάβουν τα πάντα” τονίζουν.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport