Γ.Καμίνης: "Η πρωτεύουσα δεν θα λειτουργήσει πάλι ως η χοάνη άναρχης και μαζικής υποδοχής"

Με θέμα τη λαθρομετανάστευση και τις αυξανόμενες ροές, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Δήμο της Αθήνας, συζήτησαν σε συνάντηση που πραγματοποίησαν (11/09) ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στους ανταποκριτές ξένου Τύπου ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε αναφερθεί σε αύξηση έως και 214% σε λαθρομεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις του ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ, «Λάβατε μία υπεύθυνη πρωτοβουλία, καθώς εξαιτίας των εξελίξεων και τις ένοπλες συρράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση από την παράνομη μετανάστευση», ανέφερε ο Υπουργός Ναυτηλίας. και ανέλυσε τονσχεδιασμό του Υπουργείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου με επιχειρήσεις των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, χαρακτηρίζοντας ως «υπεράνθρωπες τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Η ανάληψη καθηκόντων στη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, σχολιάστηκε από τον Υπουργό Ναυτηλίας ως «μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς ο ίδιος έχει πλήρη γνώση για το μέγεθος του προβλήματος και από τη θέση του ως υπουργός Αμύνης συνέβαλλε αποφασιστικά με τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στη διαχείρισή του».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, αναγνώρισε το πρόβλημα  της λαθρομετανάστευσης, «Ό, τι συνέβαινε επί πολλά χρόνια στο παρελθόν είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναληφθεί: η πρωτεύουσα δεν θα λειτουργήσει πάλι ως η χοάνη άναρχης και μαζικής υποδοχής των παράτυπων μεταναστών. Ιδίως, πάντως, οι πρόσφυγες που χρειάζονται διεθνή προστασία και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Το ζήτημα σκοπεύω να το συζητήσω και με τον επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, αφού απαιτείται ευρωπαϊκή στρατηγική, στην αντιμετώπισή του» ανέφερε.