Καβάλα: Δύο άτυπα “HotSpot” ημιδιαμονής για διερχόμενες μεταναστευτικές ροές.

Με απόφαση των φορέων του Νομού, διερχόμενες μεταναστευτικές ροές, από την Καβάλα θα φιλοξενηθούν στα δύο “άτυπα” HotSpots στην Καρβάλη και στην Ελευθερούπολη.

image

Στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Καρβάλη και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, πρόκειται να φιλοξενηθούν διερχόμενες από την Καβάλα, μεταναστευτικές ροές.
Το απόγευμα (28/02) αναμένονται στην Καβάλα περίπου 800 άτομα με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη.
Όπως έχει αποφασιστεί στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Καρβάλη η χωρητικότητα επιτρέπει την παραμονή μέχρι 1200 άτομα ενώ στη συνέχεια θα προωθηθούν και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης.
Η κλειστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ∆ιοικητήριο της Καβάλας με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, των τεσσάρων βουλευτών, ∆ημήτρη Εμμανουηλίδη, Γιώργου Παπαφιλίππου, Κώστα Μορφίδη και Νίκου Παναγιωτόπουλου, των Δημάρχων Καβάλας ∆ήμητρας Τσανάκα, Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη, Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου και Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών και τοπικών παραγόντων.

Σχετική ανακοινωση εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Καβάλας
“Με αφορμή τις αιφνίδιες αφίξεις και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γ. Παυλίδη, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων κ.κ. Προκοπίου, καθώς και εκπροσώπου της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θ.Μαρκόπουλου, των βουλευτών του Ν.Καβάλας κ.κ. ∆.Εμμανουηλίδη, Κ.Μορφίδη, Γ.Παπαφιλίππου & Ν.Παναγιωτόπουλου, των ∆ημάρχων: Καβάλας κας ∆.Τσανάκα, Νέστου κ. Ε.Τσομπανόπουλου, Παγγαίου κ. Φ.Αναστασιάδη & Θάσου κ. Κ.Χατζηεμμανουήλ, υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Καβάλας (∆/νση ∆ημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) και της προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ.Βρύζα – Γιαβάση, η οποία εκπροσώπησε την Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Εκ μέρους όλων των συμμετασχόντων στη σημερινή σύσκεψη συμφωνήθηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

Έγινε κοινά αποδεκτό ότι καμία από τις πόλεις της ΠΕ Καβάλας δεν πρέπει να μετατραπεί, de facto, σε «hot spot» ή σε κέντρο φιλοξενίας. Μετά από ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προκειμένου να διαφυλαχτούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των φιλοξενουμένων διαπιστώθηκε ότι οι υπάρχουσες δομές και υποδομές και συνολικά οι αντοχές προσωρινής φιλοξενίας προσδιορίζονται στον αριθμό περίπου χιλίων (1000) ατόμων στους ∆ήμους Καβάλας και Παγγαίου. ∆εν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στον Ν. Καβάλας.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές ανέλαβαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το παραπάνω συμπέρασμα της σύσκεψης για το όριο φιλοξενίας καθώς και όλα τα άλλα συμπεράσματα της σύσκεψης.

Στην ΠΕ Καβάλας συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των ∆ημάρχων του νομού, εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης, κατά περίπτωση των αρμοδίων Αντιδημάρχων και των Υπηρεσιακών παραγόντων της ∆ιεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Καβάλας.
Όλοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν  ότι  σε  κάθε  περίπτωση  πρέπει  να  λαμβάνεται  σοβαρά  υπόψη  όχι μόνο  το  μεταναστευτικό,  αλλά  το  σύνολο  των  αναγκών  όλης  της  κοινωνίας,  που  διαβιώνει  μέσα  στην κρίση.

Η Περιφέρεια  θα  διαθέσει  την  κινητή  ιατρική  μονάδα  για  την  παροχή  υπηρεσιών  υγείας  προς  τους φιλοξενούμενους. Η περιφέρεια  θα  συνδράμει  τους  οικείους  δήμους  σε  ζητήματα  φιλοξενίας  που  θα  τεθούν,  στον βαθμό  που  είναι  δυνατόν. Σημειώνεται  ότι  η  αποκλειστική  ευθύνη  και  αρμοδιότητα  για  το  θέμα  ανήκει  στην  Υπηρεσία  Πρώτης Υποδοχής  του  Υπουργείου  Μεταναστευτικής  Πολιτικής,  το  οποίο  απουσιάζει  πλήρως  στην  πράξη. Ήδη από τον κ.  Περιφερειάρχη  ανατέθηκε  στην  ∆ιεύθυνση  ∆ημόσιας  Υγείας  της  ΠΕ  Καβάλας  να εκτιμήσει  την  κατάσταση  στους  χώρους  όπου  φιλοξενούνται  ή  θα  φιλοξενηθούν  οι  πρόσφυγες  από υγειονομικής  πλευράς”.