Κέντρο φιλοξενίας και ταυτοποίησης, στην ΠΥΡΚΑΛ.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο προωθείται η χωροθέτηση κέντρου ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και λαθρομεταναστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», τον χώρο επισκέφθηκαν την Τετάρτη (09/09) ο υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ Μουζάλας, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις φέρονται να εκφράζουν για το σχέδιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης κάτοικοι του Λαυρίου και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο, επικαλούμενοι ζητήματα ασφαλείας. Χθες το βράδυ μάλιστα, από την πλευρά του Δήμου Λαυρεωτικής μεταδιδόταν ότι το σχέδιο επρόκειτο να επανεξεταστεί. Στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ παραμένουν αποθηκευμένες σημαντικές ποσότητες εκρηκτικής ύλης AMFO, φυσίγγια και εκρηκτικά γαλακτώματα. Επιπλέον, τα κτίρια όπου ενδέχεται να στεγάσουν το κέντρο ταυτοποίησης και φιλοξενίας απέχουν λίγα μόλις μέτρα από τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, όπου μεταξύ άλλων κατασκευάζονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Patriot». «Μια πυρκαγιά στον χώρο του καταυλισμού μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες» προειδοποιούν οι υπάλληλοι του εργοστασίου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση των ΕΑΣ φέρεται να ζήτησε να απομακρυνθούν ποσότητες αποθηκευμένων εκρηκτικών, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος για τη λειτουργία του κέντρου ταυτοποίησης. Επιπλέον, τα στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης φέρονται να εξέφρασαν τη βούλησή τους να θέσουν σε λειτουργία το κέντρο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αποτελεί απόφαση υπουργικού συμβουλίου, ενώ πιέσεις φέρεται να δέχεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ο πρώην αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ, Κοσμάς Χρηστίδης. Πιθανολογείται ότι κυβερνητική πρόθεση είναι να χωροθετηθούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε πόλεις – λιμάνια στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα μεταφέρονται απευθείας για καταγραφή και ταυτοποίηση όσοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες εντοπίζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ” Κ “- του Γ.Σουλιώτη

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport