Ι2- Ηλεκτρονικές πινέζες για τις κινήσεις των "ληστών του Διστόμου", στις αναζητήσεις των Αρχών Ασφαλείας.

Ομάδα Δίωξης των “ληστών του Διστόμου”, έχει συγκροτηθεί στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη συλλογή στοιχείων, και αξιολόγηση του πληροφοριακού υλικού. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, οι Διωκτικές Αρχές, αναζητούς τους ποινικούς δράστες, συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη.

Στην αναζήτηση των ποινικών συνεργών του κατάδικου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη το ενστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ, έχει με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, στην αξιολόγηση του πληροφοριακού υλικού, στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις, επικοινωνίες, καθώς και ευρήματα από τον οπλισμό, τα οχήματα διαφυγής και μετακινήσεων, υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, με δρομολόγια που ακολούθησαν κατά τη μετάβαση και διαφυγή τους οι δράστες ενεργειών που αποδίδονται στο ένοπλο αντάρτικο πόλης, καθώς και γενετικό υλικό, και στοιχεία από το πλήρες «βιογραφικό» των καταζητούμενων. Τα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί σε υπολογιστικά προγράμματα όπως το Ι2 (Intelligence 2) με αποτύπωση σε διαδραστικούς  χάρτες για την χαρτογράφηση των κινήσεων των καταζητούμενων κακοποιών.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια ακτίνα ερευνών σε προσδιορισμένα γεωγραφικά σημεία, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα εντοπισμού και σύλληψης των καταζητούμενων δραστών. Στο «επιχειρησιακό κέντρο» που έχει έδα τον 11ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας, τουλάχιστον 15 έμπειροι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κάποιοι από τους οποίους είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με τις παράνομες δραστηριότητες των Σπύρου Χριστοδούλου, Γιώργου Πετρακάκου Γρηγόρη Τσιρώνη και Σπύρου Δραβίλα, αποτελούν την ομάδα δίωξη των “ληστών του Διστόμου”. Στελέχη της ομάδας των Αστυνομικών, εκτιμούν ότι οι τρεις “Διστομίτες”, δεν έχουν διασπαστεί, ενώ ενδεχομένως να βρίσκονται και στο ίδιο κρησφύγετο.

 Οι ηλεκτρονικές… πινέζες

Ο νέος Διοικητής της, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης επεσήμανε αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας και προσανατολισμού  των υπηρεσιών Ασφαλείας, ο οποίος σημείωσε «Είναι απαίτηση των καιρών μας, ο δυναμικός προσανατολισμός και η εξελικτική πορεία της αντιμετώπισης των θεμάτων. Πρέπει να υπάρχει μία χαρτογράφηση του εγκλήματος, γεωγραφικά, σε χρόνο, είδος εγκλήματος, συχνότητα, δράστες, που θα προσανατολίζει τις αστυνομικές ενέργειες. Δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό, γινόταν και εδώ σε πιο πρωτόλεια κατάσταση, θα πρέπει όμως  να το τρέξουμε όπως γίνεται διεθνώς. Η πρώτη εκπαίδευση στη Ν. Υόρκη το 1994-95 ήταν ένας χάρτης με πινέζες και αυτό ακόμη και σήμερα είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο στον κόσμο. Το ζήτημα είναι πως το μετουσιώνεις και η ταχύτητα που το λειτουργείς προκειμένου να μπορείς να πας στοχευμένα με μία προβλεπτικότητα. Δεν είναι μαντική εδώ η ικανότητα πρέπει να δίνεις έμφαση στο τι σε απασχολεί για να συντείνεις. Το Ι2, για παράδειγμα, που αναφέρετε, είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο». Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, στην Ασφάλεια Αττικής θα λειτουργήσει  ένα σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο υποδοχής και διαχείρισης πληροφοριών όλων των δράσεων ή του προγραμματισμού ανά κεντρική υπηρεσία, υποδιεύθυνση  ή τμήμα. Επιδίωξη είναι η συνολική εικόνα δράσης και προγραμματικής στόχευσης- επιδίωξης των αστυνομικών υπηρεσιών. Με το σύνολο των δεδομένων θα σχηματισθεί ένας διαδραστικός χάρτης απεικόνισης και ανάλυσης της ημερήσιας αλλά και της μεσο-μακροπρόθεσμης κατάστασης όπως θ’ αποτυπώνεται ανά είδος, μορφή και περιοχή εγκλήματος, ώστε σ’ αυτά ακριβώς τα σημεία να περιστρέφονται οι στοχευμένες αναζητήσεις και έρευνες των αρμόδιων τμημάτων της Ασφάλειας Αττικής.