Ιταλία- Από την Πάτρα πέρασε ο καταζητούμενος τζιχαντιστής- “Η συνθήκη Σένγκεν, δεν προβλέπει ελέγχους σε Ευρωπαίους πολίτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια”

“Προερχόμενος από το Μπάρι, μετέβη στην Πάτρα, και επέστρεψε τέσσερις ημέρες μετά, με καράβι προς το Μπάρι της Ιταλίας, στις αρχές Αυγούργου” σημειώνει ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, σε τοπικά μέσα, για τον πλέον καταζητούμενο Σαλαμ Αμπντεσλάμ. “Δεν υπήρχε αναφορά στα στοιχεία του, ως καταζητούμενος, την επιμαχη χρονική στιγμή” σημειώνουν οι ελληνικές Αρχές.

Ο Σαλάμ Αμπντεσλάμ ο Βέλγος καταζητούμενος σε ολόκληρη την Ευρώπη ως ένας από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με την Ιταλική Corriere della Sera, «εφθασε στο Μπάρι την 1η Αυγούστου με έναν φίλο του, με αυτοκίνητο. Επιβιβάσθηκε με το ΙΧ για την Πάτρα και από εκεί εξαφανίσθηκε για πέντε ημέρες, φτάνοντας, ίσως , στην Συρία». Όπως αναφέρει στο άρθρο η εφημερίδα του Μιλάνο, Σαλάμ Αμπντεσλάμ «εμφανίσθηκε» μετά από πέντε ημέρες (05/08), ως επιβάτης πλοίου προερχόμενο από την Πάτρα με προορισμό και παλι το λιμάνι του Μπάρι. Στην συνέχεια φέρεται να διέσχισε την Ιταλία και να επέστρεψε στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με την “il Messaggero” ο συνοδοιπόρος του, άτομο με το οποίο με τον οποίο ταξίδευε, είναι ο 26άχρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής Αχμέντ Νταχμανί, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο (21/11) στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα πάντα Ιταλούς Αξιωματούχους, την 6η Αυγούστου, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα δύο άτομα, έλαβε κλήση στην περιφέρεια Βένετο, στην βορειοανατολική Ιταλία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επέστρεψαν στο Βέλγιο, μέσω Αυστρίας.
Οι Εισαγγελίες του Μπάρι και της Ρώμης διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, για τυχόν «ιταλικές διασυνδέσεις» των δραστών με πυρήνες στις τρομοκρατικές επιθέσεις (13/11) στο Παρίσι.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα La Repoublica, σημείωσε χαρακτηριστικά, «Επρόκειτο για ευρωπαίους πολίτες με κοινοτικά διαβατήρια και ελευθερία διέλευσης. Πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, δεν ήταν καταζητούμενοι, δεν ήταν φυγόδικοι, προς σύλληψη. Όταν οι πολίτες έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα» ενώ πρόσθεσε, «Οι ιταλικές αρχές κατάφεραν πάντως να εξακριβώσουν ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ πέρασε από το Μπάρι με φέρι της γραμμής»

Την ίδια στιγμή, οι Ελληνικές Αρχες, σημειώνουν “Ο Αμπντεσλάμ, καταζητείται από τις 13 Νοεμβρίου, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Σε προγενέστερο χρόνο δεν ήταν καταζηόυμενος και δε θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί και να ακολουθήσει η σύλληψή τους, χωρις διωκτικά εγγραφα. Ο Αμπντεσλάμ έχει βελγική υπηκοότητα, και η συνθήκη Σένγκεν, δεν προβλέπει ελέγχους σε Ευρωπαίους πολίτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια ενώ δεν καταζητούνται από τις Ευρωπαικές Αρχες”.

Αξιωωματικός της ΕΛΑΣ, σε σχετική αναφορά του, σημειώνει, “Τα στοχεία και τα πεισθήρια όπως προέκυψαν κατά τις Ελληνικές έρευνες, διαβιβάστηκαν στις Βελγικές Αρχές τον περασμένο Ιανουάριο, χωρις ποτε να λαβουμε ενημερωση για την εξελιξη των ερευνών. Στη συνέχει σε συνεδρομή των ερευνώ των Γαλλικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, διαβιβάσαμε σχετικά στοιχεία όπως μας ζητήθηκε. Δεν υπήρχαν προηγουμενες αναφορές για τα συγκενκριμένα ατομα ως ύποπτοι να απασχολούν για εμπλοκή τους με εξτρεμιστικές δράσεις, ή επαφές τους με τους μαχητές του ISIS ή υποπτες επαφές πριν το τρομοκρατικο χτύπημα στη Γαλλία.”

Ενώ οι Ελληνικές Αρχές, σημειώνουν ότι οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας των 28κρατών μελών της ΕΕ, λειτουγούν αυτόνομα και ανεξάρτητα, για τη συλλογής πληροφοριών με διαφορετικές προτεραιότητες.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport