ΕΛΑΣ alert: “Ιός” με μήνυμα “προσβάλλει” smartphones και tablets.

Alert της ΕΛΑΣ, προειδοποιεί κατόχους smartphones και tablets, για κακόβουλο λογισμικό, “εμανίζεται” ως μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Πώς να προστατέψετε τη συσκευή σας.

Την προσοχή των κατόχων smartphones εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablets, εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την Αστυνομία και απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.
Καταγγελίες κατοψων συσκευών, απο διαφορετικές χώρες ανέφεραν τη διαμοίραση κακόβουλου λογισμικού, το οποίο μέσω της υπηρεσίας εντοπισμού θέσης αναγνωρίζει τη χώρα και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του κράτους όπου εντοπίζεται ο κάτοχος της συσκευής. Η διαμοίραση του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού γίνεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων, ενώ προσβάλλει κυρίως συσκευές με λειτουργικό “Android”. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, όμως, προσβάλλει και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό, καθώς και tablets.
Όπως επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες, σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για βοήθεια.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί το φαινόμενο και θα συνεχίσει την ενημέρωση των πολιτών με οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο περιέλθει σε γνώση της σχετικά με το κακόβουλο αυτό λογισμικό.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport