Δοκιμαστική.. για το Βρετανικό Tetra της ΕΛΑΣ- Επερώτηση Β.Κικίλια για την 6άμηνη καθυστέρηση.

Πιλοτική λειτουργία, για το νέο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών TETRA της ΕΛ.ΑΣ, μετά την “αφωνία” του τελευταίου ενός έτους, αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, και να επαναφέρει τις επικοινωνίες της Αστυνομίας, χωρίς “παρεμβολές”, σε επίπεδο ..Ολυμπιάδας(!), υποστηρίζουν Αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Με επερώτησή του ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασία του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού συστήματος που παραχωρήθηκε με τη μορφή δωρεάς, στο Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το (ΦΕΚ 3379), ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη -στις 16 Δεκεμβρίου 2014 – προχώρησε στην αποδοχή πρότασης δωρεάς της εταιρείας «Lamas Pinto Consultants Corp» προς το Ελληνικό Δημόσιο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών, με πρόβλεψη επέκτασης σε όλη την Ελλάδα.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, υποστηρίζουν, ότι μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να γίνει η πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών, με το κέντρο επιχειρήσεων να έχει ολοκληρωθεί ως προς την εγκατάστασή του, στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η δεκαετής σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων(2004), μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Siemens – SAIC, έληξε (31/07 2014) με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει επανέλθει στη χρήση αναλογικού μη κωδικοποιημένου συστήματος επικοινωνιών, με τα προβλήματα όπως ανέφεραν τα πληρώματα, να είναι από κωμικά έως.. τραγικά. Χαρακτηριστική περίπτωση η παρεμβολή αγνώστου στις συχνότητες της Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ., ΔΕΛΤΑ, οι οποίες παραμένουν ευάλωτες σε συνακροάσεις με κατά καιρούς παρεμβολές.. με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς το ένστολο εν υπηρεσία προσωπικό της ΕΛΑΣ, “μπέδρεμα” συχνοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. με ασύρματο σύστημα επικοινωνία των ραδιοταξί, παρεμβολή με .. λαϊκά τραγούδια κ.α.
Κατασκευάστρια εταιρεία του νέου TETRA, είναι η Sepura PLC με έδρα την Αγγλία, ωστόσο η δωρεά μέσω της Βρετανικής κυβέρνησης και Ελλήνων επιχειρηματιών, έγινε μέσω της Lamas Pinto Consultants Corporation με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η αξία του συστήματος ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η δωρεά, περιλαμβάνει και την παροχή τεχνικής υποστήριξης του συστήματος για ένα χρόνο, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με Αξιωματικούς του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η αναμένεται η ολοκλήρωση μελέτης για εγκατάσταση δικτύου 100 κεραιών αναμετάδοσης, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα σε πλήρη εφαρμογή, και αναμένεται μετά τη δοκιμαστική λειτουργία, να υπογραφεί και η οριστική σύμβαση.

Παρά τους κινδύνους χρησιμοποίησης του απαρχαιωμένου αναλογικού συστήματος επικοινωνιών, το μηδενικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου ψηφιακού συστήματος, 6 μήνες μετά την αποδοχή της δωρεάς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Τάξης, όπως επισημαίνει σε ερώτησή του ο Βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, δεν έχει πράξει τίποτα απολύτως για την χρήση του. Ο πρώην υπουργός ρωτά τον ανάδοχό του, αν:
1. Θεωρεί ότι το υπάρχον αναλογικό σύστημα ασύρματων επικοινωνιών επαρκεί για τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.;
2. Αν όχι, για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής η λειτουργία του δωρηθέντος ψηφιακού συστήματος;
3. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης η έκθεση των επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. σε κακόβουλα στοιχεία με τη διατήρηση του αναλογικού συστήματος ή απλής κωλυσιεργίας του Υπουργείου;
4. Απεργάζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΕΛ.ΑΣ. εναλλακτική λύση στο επικοινωνιακό έλλειμμα, και αν ναι, με ποια κριτήρια;

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport