ΔΙΑΣ: Οι "μειωμένες αποδόσεις" και η.. αναστολή της λειτουργίας, που παρέμεινε "φήμη"..

Σε δινή επιχειρησιακής υποβάθμισης έχει περιέλθει η πιο μάχιμη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., που μέχρι πριν από δύο χρόνια αποτελούσε τη “δύναμη πυρός” του Σώματος στο μέτωπο της αντιμετώπισης του εγκλήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ο “Ελεύθερος Τύπος”, 56fc610c5a90950c6dae9e06d96e3d2cαποτυπώνεται ποσοστιαία μείωση της απόδοσης των μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. για το 2014 σε σχέση με το 2012, σε ποσοστό 30%.

Ενδεχομένως αυτά τα στοιχεία να είχαν περιέλθει εις γνώση της (νέας) πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, και στην τελευτάια συνάντηση που είχαν προκαλέσει συνδικαλιστές του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών, που στελεχώνει την ομάδα της ΔΙκυκλης ΑΣτυνόμευσης, η οποία ανακοινώθηκε ότι “πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, και υπήρξε εποικοδομητική παράθεση απόψεων προς όφελος της υπηρεσίας”, -σύμφωνα με ρεπορτάζ του NantiaReport– το κλίμα μάλλον “εμφυλιοπολεμικό”, θα απέδιδε την ακρίβεια. Όπως (δεν ) έγινε γνωστό, είχε ληφθεί απόφαση από την ηγεσία -φυσική και πολιτική- η μάχιμη Υπηρεσία της ΔΙΑΣ, να αναστείλει τη λειτουργία της ως αυτοτελής Υπηρσία στη δομή, και τα στελέχη της να διαμοιραστούν σε ΑΤ και ΑΔ, για την κάλυψη “υπηρεσιακών αναγκών” όπως και όπου αυτές προκύπτουν. Ύστερα μια πολύωρη συνάντηση, σε ακραίους τόνους με τον αρμόδιο Υπουργό τους Συμβούλους του και ένστολο προσωπικό – συνδικαλιστές των Ειδικών Φρουρών, επικράτησε η αποψη που οδήγησε στην απόφαση “παράτασης” της λειτουργίας ως έχει δομηθεί για τη νευραλγική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ, την ομάδα ΔΙΑΣ και το προσωπικό της.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του “ΕΤ”, ραγδαία είναι η μείωση στον αριθμό των συλλήψεων δραστών ποινικών αδικημάτων και λαθρομεταναστών, προσαγωγών, ελέγχων οχημάτων και υπόπτων. Οι 2.447 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι τα τελευταία 4χρόνια έχουν με αυτοθυσία συνολικά 41ένοπλες εμπλοκές. Πλέον, σπανιότερα επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω ληστές. Εντύπωση προκαλεί η μείωση του δείκτη καταγραφής των συλλήψεων σε αρπαγές τσάντας-τυπική περίπτωση εγκληματικότητας του δρόμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, για το πρώτο 6μηνο του 2012, οι μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ συνέλαβαν επαυτοφώρω- αμέσως μετά την επίθεση- 32 άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για φέτος (2014) οι συλλήψεις είναι .. 7(!). Συνολικά οι συλλήψεις της ομάδας για το Α/6μηνο (2012) ήταν 6.651 ενώ το αντίστοιχο διάστημα για φέτος (2014), μόλις 4.716 άτομα.
Τη στιγμή που τα υπηρεσιακά μέσα – δίκυκλα- είναι “καταπονημένα”, με το πρώτο 6μηνο του 2012 οι μοτοσικλέτες της ομάδας να έχουν “γράψει” συνολικά 4.056.098 χιλιόμετρα ενώ δύο χρόνια μετά- το πρώτο 6μηνο του 2014-, μόλις 2.659.469 χιλιόμετρα.
Όπως επισημαίνεται, η “κόπωση” με εκτιμητική αποτιμηση, αποδίδεται στην οικονομική κρίση, που επέφερε σημαντικές ελλείψεις σε οχήματα/ δίκυκλα και εξοπλισμό αλλά και σε “πειραματισμούς” των προηγούμενων ετών στα θέματα διοίκησης που αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς.

 

* αναδημοσίευση από τον “ΕΛΕΥΕΡΟ ΤΥΠΟ”- Αλ.Καλαφάτης