ΔΗΕ: Υποκλοπή δεδομένων από iphone, με παραπλανητικό SMS.

Απάτη σε βάρος κατόχων συσκευής κινητού τηλεφώνου- iPhone, με υποκλοπή στοιχείων των χρηστών μέσω εφαρμογής διαμοίρασης αρχείων icloud καταγγέλθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό tweet (09/04-13.54) μέσω του λογαριασμού που διατηρεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο (Tweeter) @CyberAlertGR ενημέρωνε κατοχους κινητών τηλεφώνων iphone,
“Σε εξέλιξη: Υποκλοπή στοιχείων χρηστών iphone (icloud) με το πρόσχημα εντοπισμού κλεμμένων/χαμένων συσκευών, μέσω παραπλανητικών sms”.
image

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απευθύνεται προς τους πολίτες κατοχους iphone αυξημένη προσοχή και παρατηρητικότητα. Τα επίμαχα μηνύματα, εμφανίζουν ως αποστολέα την υπηρεσία εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρίας που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή, και προτρέπουν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παραπέμπει σε ιστοσελίδα με απατηλό μήνυμα, για “τον εντοπισμό χαμένης ηλεκτρονικής συσκευής”.
“Σε περιπτωση” -οπως επισημαίνουν Αξιωματικοί της υπηρεσίας-, “οι κάτοχοι των συγκεντρωμένων συσκευών (iphone) λάβουν σχετικό sms ή με περιεχόμενο που αναφέρει ότι ο αποδέκτης του sms, έχει κερδίσει συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ο κάτοχος του κινητού, δε θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους ή τους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντά στα επίμαχα sms και να μην αποστέλουν προσωπικά τους δεδομένα. Σε περίπτωση που γίνει αποδοχή, στη εν λόγω ιστοσελίδα, ζητείται νη εισαγωγή στοιχείων εισόδου της συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης της συσκευής. Άμεσα οι κωδικοί της συσκευής μεσω icloud διαμοιράζονται με τα προσωπικά δεδομένα και αποθηκευμένα στοιχεία του χρήστη (επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, κωδικοί, σημειώσεις κ.λπ.) και δεν προστατεύονται από ασφάλεια”.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το twitter στο λογαριασμό που διατηρεί @cyberalertGR, ενημερώνει τους πολίτες άμεσα και σε πραγματικό χρόνο για τους κινδύνους και τις απειλές της επικαιρότητας που αφορούν το αντικείμενο της Υπηρεσίας και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη μετεξέλιξη του κυβερνοεγκλήματος και τον αντίκτυπό του σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Καθίσταται σαφές ότι είναι άμεση η ανάγκη για αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού (παιδιών, γονέων, επιχειρηματικού κόσμου, χρηστών του διαδικτύου) σε πραγματικό χρόνο σχετικά με θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικότερα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν» αναφέρουν Αξιωματικοί της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS, A ndroid ή Windows : CYBERKIDKID

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport