ΔΗΕ: Παρέμβαση για προσβολή μνήμης νεκρού για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκάλεσε θλίψη σε όλη τη χώρα. Ωστόσο οι διαχειριστές ιστοσελίδας, με ανάρτησή τους, προχώρησαν σε υβριστικά σχόλια που ξεπερνούν κάθε όριο προσβολής και ύβρης κατά του 20άχρονου. Άμεσα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στην ταυτοποίηση των υπαιτιων.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπίστωσε (15/03) την ύπαρξη ιστολογίων, όπου είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ενώ και το Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT δέχθηκε καταγγελίες χρηστών του διαδικτύου- μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων- σχετικά με τις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απεστάλησαν αιτήματα προς τις παρόχους εταιρείες (Google) για τα στοιχεία των διαχειριστών των επίμαχων blog και αναμένεται τις επόμενες δύο με τρεις μέρες να διαβιβαστούν στη ΔΗΕ τα στοιχεία, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος των υπαιτίων. Ενώ ζητήθηκε από τον πάροχο, η άμεση απενεργοποίηση των προσβλητικών στη μνήμη του 20άχρονου αναρτήσεων, και ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε (16/03) ποινική δίωξη σε βάρος των διαχειριστών της σελίδας για «δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση» και η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διερεύνηση της υπόθεσης, στην ανακάλυψη των δραστών.
Για τις ενέργειες, θα ενημερωθούν οι γονείς του 20άχρονου για την παράλληλη άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ποινικό Κώδικα για προσβολή μνήμης νεκρού.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παραμένει σε ετοιμότητα, συνεχίζοντας την αναζήτηση και άλλων όμοιων αναρτήσεων και σε περίπτωση ύπαρξης θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες απενεργοποίησης τυχόν νέων προσβλητικών αναρτήσεων.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport