Γ.Πανούσης: Ανάκληση εγγράφου και ΕΔΕ.. για την Υπηρεσιακή Διαταγή..

Με έκτακτη συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, εξέφρασε την έντονη αντίδραση του, στο περιεχόμενο υπηρεσιακού εγγράφου για «νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών».

Με μια ενημέρωση, μόλις 45 λεπτά από την έναρξη της συνέντευξης τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ανέφερε «Ανακάλεσα τη διαταγή πρωί πρωί, διέταξα να γίνει ΕΔΕ και ο αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις», και πρόσθεσε, «Δεν ακολουθήθηκε η διοικητική ιεραρχία. Δε μπορεί ο κάθε Ταξίαρχος να βγάζει μια απόφαση από μόνος του».
Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.
Όπως διευκρίνησε, έχει ζητηθεί η ανάκληση του εγγράφου καθώς και η διενέργεια Διοικητικής προκαταρκτικής έρευνας ώστε να εξακριβωθούν τυχών παρατυπίες κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε . “Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα κανένα πολιτικό πρόσωποδεν είχε γνώση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γ.Πανούσης ενώ προσδιόρισε “εσωτερικό διοικητικό θέμα” το οποίο δεσμεύτηκε να ερευνηθεί, στο πώς εκδόθηκε αυτή η παράτυπη-όπως χαρακτήρισε- διαταγή.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα χαράξει την μεταναστευτική της πολιτική και δεν είναι κατανοητό πως συντάχθηκε ένα τέτοιο έγγραφο δίχως να τηρηθεί η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία και να λαβει υπογραφές των εμπλεκομένων αρμοδιων και πρωτίστως του ίδιου του αναπληρωτή Υπουργού.

«Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί. Ανταλλάσσουμε απόψεις, συζητώνται διάφορα», σημείωσε. «Εκτός από την Αμυγδαλέα που ακούσατε από εμάς για μεταναστευτική πολιτική; Και θα γινόταν με την υπογραφή ενός ταξίαρχου;» τόνισε ο αναπληρωτής Υπυργός. Οπως επεσήμανε, “η νέα δομή της ανοικτής φιλοξενίας για να λειτουργήσει χρειάζεται πολιτική απόφαση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η Αμυγδαλέζα θα κλείσει. Θα μείνει ανοικτή μόνο για τους 200 ποινικούς” ανεφερε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, εχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για να προσδιορισθεί η διοικητική διαδρομή του εγγράφου,καθώς επίσης οπως ανέφερε ο Γ.Πανούσης, θα εχει επαφές με τους συνοριοφύλακες ωστε να ελέγξει “την υπόλοιπη διαδρομή, το πως περιήλθε άμεσα σε γνώση τους αλλά και σε γνώση των δημοσιογράφων και της Νέας Δημοκρατίας την οποίας η αντίδραση ήταν άμεση και έντονη” τόνισε.

“Είμαστε σε μία ζούγκλα παραπληροφόρησης που πρέπει να λήξει μια για πάντα. Και για αυτό το λόγο θα τα συζητάμε όλα μαζί, όλοι μαζί” ανεφερε χαρκατηριστικά.
“Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική καριέρα μέσω του υπουργείου και για αυτό δεν απαντούσα στους πολιτικούς. Ελεος όμως! Δεν μπρούμεν να λέμε ψέμματα. Δεν είμαι περισσότερο ευαίσθητος από άλλους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης αλλά υπάρχουν δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για τον τρόπο που κρατούνταν αυτοί οι άνθρωποι και ο οποίος παραβαίνει και τον  ελληνικό νόμο” αναφέρθηκε στην έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” απέδωσε ευθύνη στον υπογράφοντα Αξιωματικό της ΕΛΑΣ  «Καμία σχέση και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε του νέου υπουργείου Μετανάστευσης. Την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Εσωτερικών.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport