Γ.Μουζάλας: “Αναγκαστικά θα λειτουργήσει πάλι η Αμυγδαλέζα”- ΠΟΣΥΦΥ: “Τα κέντρα δεν είναι κολαστήρια, σε ορισμένα οι συνθηκες είναι άριστες”

Την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας και τη δέσμευση δύο κέντρων υποδοχής στη Σίνδο και στο Λαύριο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ«Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ανακοίνωσε πως ο χώρος της Αμυγδαλέζας – είχε κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Ιανουάριο – θα επαναλειτουργήσει για την κράτηση των λαθρομεταναστών, «γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους, και θα εφαρμοστούν».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «χρυσή περίοδο» το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ώστε να προετοιμαστούν οι αναγκαίες υποδομές στη διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών του καλοκαιριού. Οπως τόνισε σε δήλωσή του στον ΤΣ Mega, ο Γ.Μουζάλας «Νομίζω ότι θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι», ενώ μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε τη δημιουργία δύο νέων κέντρων υποδοχής, στη Σίνδο και στο Λαύριο- για την εγκατάσταση του οποίου ωστόσο, έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις, για την ακαταληλότητα της εγκατάστασης.

«Φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σύστημα που με εναλλασσόμενους χώρους να μπορούμε να ελαφρύνουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα βάρη που δημιουργεί η προσφυγιά και τους πρόσφυγες από τις άθλιες συνθήκες», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ενώ υπογράμμισε, ότι «δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια» και ότι «δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες« και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας πάντως ότι κάτοικοι «έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝΜε σχόλιό του ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, υποστήριξε την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργού στην επαναλειτουργία του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας,

“Συνεχίζει η Αμυγδαλέζα.

Με την τοποθέτηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, η Αμυγδαλέζα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η διαφοροποίηση έγκειται στον τρόπο λειτουργίας. Ως Ομοσπονδία πολλές φορές έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν τα κέντρα με καλύτερες βέβαια συνθήκες, εκεί που δεν υπάρχουν. Σήμερα και ο ίδιος ο Υπουργός έρχεται να το επιβεβαιώσει. Εμείς να θυμίσουμε πως τα κέντρα τελικά δεν είναι κολαστήρια, οι συνθήκες σε ορισμένα απο αυτά, άριστες. Μακάρι να τα βλέπει αυτά ο Υπουργός” καταλήγει το σχόλιό του ο Παναγιώτης Χαρέλας.