Γιατί κατεφυγαν στην Ελλάδα οι οχτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες

Υποστηριζουν οτι μετέφεραν τραυματίες κατα τη διαρκεια των γεγονότων στην γείτονα, οι οκτώ Τούρκοι Στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη.

image

Υποστηριζουν ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων, χωρίς να γνωρίζουν αρχικά ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Ανηκουν στα πληρωματα δυο ελικοπτέρων και μετέφεραν τραυματίες, δηλώνουν οι οκτώ Τούρκοι- 3 ταγματάρχες ( 39,39 και 35 ετών) 3 λογαχοί ( 36,36 και 34 ετών) και 2 επιλοχίες ( 37 και 41 ετών)- Στρατιωτικοί οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τη δικηγόρος των τριων Ταγματαρχων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ιλια Μαρινάκη προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας τους τραυματίες, είχαν πραγματοποιήσει ήδη δύο διακομιδες, όταν δέχθηκαν πυρά της αστυνομίας. Όταν συνειδητοποίησαν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα πίστευαν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα και φοβούμενοι τη θανατική ποινή που επιβάλλεται στη χώρα τους, επιβιβάστηκαν όλοι στο Black Hawk και διέφυγαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των άλλων τεσσάρων Στρατιωτικών – δύο πιλότων και δύο μηχανικών – που επέβαιναν στο ελικόπτερο, οι πελάτες τους αιτούνται επίσης πολιτικού ασύλου.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα (17/07-12.00) με την κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα και επίσης – σύμφωνα με το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα – για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών του ελληνικού κράτους.
Με συνοπτικές διαδικασίες πρόκειται να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας.

Η Ελληνική πλευρα, ενδέχεται να αρνηθεί το αίτημα ασύλου των οχτώ στασιαστών Τούρκων Στρατιωτικών

.

Η επιτροπή ασύλου αναμένεται να εξετάσει το αίτημα των Τούρκων Στρατιωτικών, με το ενδεχόμενο να απορρίψει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου καθώς ψευδώς επικαλέστηκαν κατάσταση κινδύνου «may day» για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και ενώ ενέχονταν σε απόπειρα κατάλυσης συντάγματος σε γειτονικό κράτος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την προσγείωση του Τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη:
«Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση “Turkish Helicopter”.
Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.
Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.
Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».
Την ιδια ωρα εχει κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει την παράδοση του ελικοπτέρου Black HAwk στους Τούρκους. Κλιμάκιο Τούρκων πιλότων αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη για να οδηγήσουν το ελικόπτερο πίσω στη βάση του.