ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Επιχειρηματίας, ελέγχεται για κλοπές ιερατικών κημειλίων από Ναούς.

Γόνος οικογένειες ξενοδόχων της Θεσσαλίας, κλήθηκε σε απολογία ως ύποπτος σε υποθέσεις κλοπών από μοναστήρια στα Ζαγοροχώρια, περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από το χειμώνα του 2009. Η υπόθεση έχει απασχολήσει εκτός από τις Ελληνικές Αρχές- τμ.Αρχαιοκαπηλίας, και τη Μηροπολιτική Αστυνομία του Λονδίου- Scotland Yard, καθώς και οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣΜε δικογραφία που είχε συνταχθεί απο το τμήμα Αρχαιοκαπληλίας της Ασφαάλειας Αττικής, ο 43χρονος κλήθηκε σε απολογία από τον Ανακριτή Ιωαννίνων, και αφέθηκε  ελεύθερος με περιοριστικούς όρους- χρηματική εγγύηση 3000€  και την υποχρέωση εμφάνισης του στο Αστυνομικό Τμήμα.
Ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα κατονομάζεται σε κατάθεση την οποία έχει υπογράψει ο Richard Temple, ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί του Λονδίνου, ως τον προμηθευτής εικόνων που κατασχέθηκαν στη γκαλερί του, το 2011 και αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου.  Όπως καταθέτει, ο 43χρονος επιχειρηματίας εμφανίστηκε ως συλλέκτης, ενώ φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι οι εικόνες αποτελλούν οικογενειακά κειμήλια. Για την ενίσχυση του ισχυρισού του ο γκαλερίστας, έχει συνυποβάλλει -έγγραφα τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία- και χειρόγραφα σημειώματά του 43χρονου επιχειρηματία, καθώς και τραπεζικούς αριθμους καταθετικών λογαριασμών,  Ο Richard Temple ανέφερε ότι αποφάσισε να επιστρέψει τις συνολικά 17 εικόνες, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της διάσημης γκαλερί την οποία διατηρεί, ενώ παράλληλα διέκοψε τη συνεργασία του με τον 43χρονο Έλληνα προμηθευτή του.

Όπως διαπιστώθηκε από την εξέταση στις εικόνες τις οποίο παρέδωσε Temple, 1ο από αυτές είχαν κλαπέι από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ιωαννίνων- ιερόσυλοι ειχαν συλήσει τη Μονή κατά τη διάρκεια των εορτών την περίοδο των Χριστουγέννων το 2009-, και είχαν αφαίρεσαν 40 εικόνες, ενώ για άλλη μια διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί από τον Άγιο Τρύφωνα, Βίκου Ιωαννίνων.

Εικόνες οι οποίες έιχαν κλαπεί από Μονές των Ιωαννίνων, είχαν εντοπισθει στη γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ- πρόκειται για 10κομμάτια- και κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο πριν διατεθούν προς πώληση, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

ΓΙα τα περιστατικά κλοπών εικόνων από Μονές των Ιωαννίνων, έχουν σχηματισθεί δικογραφίες. Για πέντε από τις υποθέσεις, οι δικογραφίες έχουν αποσταλεί στην Ανακρίτρια Ιωαννίνων, ενώ μεταξύ των δικογράφων, περιλαμβάνεται και η αναφορά της Scotland Yard για τις έρευνες και πληροφορίες οι οποίες έχουν περιέλθει εις γνώση στελεχών της.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.