Βαγγέλης Γιακουμάκης: Άγριο και επιθετικό εκφοβισμό, περιγράφει το πόρισμα.

Αναζητούμενος για περισσότερο από δύο μήνες. Η παρουσία του δεν εντοπίζεται πάρα τις εκτεταμένες έρευνες αναζήτησης. Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ΕΔΕ, “δείχνουν” τους ηθικούς αυτουργούς σε μια άγρια και επιθετική συμπεριφορά εκφοβισμού σε βάρος του 20άχρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

image

Η αναγγελία της εξαφάνισης του (06/02), περιλαμβάνεται ακόμα στο δίκτυο του Silver Alert. Συμπληρώθηκε ένας μήνας ερευνών κι ο 20άχρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, αναζητείται ως εξαφανισμένος. Το πόρισμα των ελεγκτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα, που διενήργησαν την διενήργησαν προς διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών, “δείχνουν” άγρια και επιθετική συμπεριφορά εκφοβισμού σε βάρος του 20άχρονου σπουδαστή.
«Είχαν κάνει τη ζωή κόλαση στον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Εμείς έχουμε επιβεβαιώσει σε έναν μεγάλο βαθμό τους άγριους τραμπουκισμούς, τα ιδιότυπα καψώνια και τον χλευασμό από συμφοιτητές του. Τώρα αν αυτά ευθύνονται για την εξαφάνισή του, πρέπει να το ερευνήσουν οι αστυνομικές αρχές» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο πόρισμα της ΕΔΕ περιλαμβάνονται περίπου 25 μαρτυρίες συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη οι οποιες έχουν σε μορφή κατάθεσης περιέλθει σε γνώση της Ασφάλεια Ιωαννίνων, κσι περιγράφεται ενας άγριος και επιθετικός εκφοβισμός στα όρια των ψυχολογικών και σωματικών τραμπουκισμών προσδιορίζεται μέσα από τη σπουδαστική κοινότητα. Τον περασμένο Μάρτιο (2014) τα βιαία επεισόδια σε βάρος του 20άχρονου Βαγγέλη έγιναν πιο άγρια. Για το συνεσταλμένο χαρακτήρα του νεαρού σπουδαστή, περιγράφεται περιστατικό κατά το οποίο έδεσαν το Βαγγέλη σε καρέκλα και στη συνέχεια τον κλείδωσαν σε ντουλάπα δωματίου. Σε άλλη περίπτωση, το στρατιωτικό “καψώνι” του «τζουκ μποξ», όπως περιγράφεται, είχε υπάρχει για άλλη μια φορά τον 20άχρονο Κρητικό σπουδαστή.
«Με γροθιές, μπουνιές και βίαιες σωματικές επαφές όπως αναφέρεται στο πόρισμα ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία στο παιδί, καθιστώντας αδιανόητο, πως ο Βαγγέλης άντεχε στη Σχολή», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα μέλη της “παρέας” Κρητικών σπουδαστών, υποστήριξαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Εμείς ήρθαμε από την Κρήτη με σκοπό να βγάλουμε μια Σχολή και να συνεχίσουμε το επάγγελμα της οικογένειάς μας. Δεν είμαστε ούτε τραμπούκοι, ούτε φονιάδες. Είμαστε από οικογένειες με αξιοπρέπεια και δεν είναι σωστό να μας κατηγορούν χωρίς στοιχεία. Κάναμε πλάκα και καλαμπούρι μεταξύ μας. Για παράδειγμα, παλεύουμε. Το συνηθίζουμε αυτό. Δεν είδαμε ποτέ τον Βαγγέλη να ενοχλείται. Ερχόταν κι εκείνος να παλέψουμε, όπως συνηθίζουν οι νέοι, σε μια παρέα κολλητών. Μια μέρα, ακούσαμε στην τηλεόραση ότι του κάναμε καψόνια. Αυτό δεν ισχύει. Όποιος είδε κάτι τέτοιο, να έρθει να το πει στον διευθυντή, αλλά κυρίως στην Αστυνομία. Από τη στιγμή που του κάναμε καψόνια, γιατί μας έκανε παρέα; Στη Σχολή φοιτούν 100 και πλέον σπουδαστές, που μπορούσε να κάνει φίλους, εάν δεν ήθελε εμάς, επειδή του δημιουργούσαμε προβλήματα…».
Το πόρισμα των ελεγκτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» που διενήργησαν την ΕΔΕ, επιρρίπτει προσδιορισμένα ευθύνες στη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και τον διευθυντή Κώστα Μάντζαρη επιρρίπτουντας ευθύνες σε πολλαπλά περιστατικά βίας με θύμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα οποία παρέμειναν στο στενό περιβάλλον της σπουδαστικής κοινότητας, για τα οποία δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή στην Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πόρισμα περιλαμβάνεται επισης η κατάθεση καθηγήτριας της Σχολής, η οποία φέρεται να υποστηρίζει οτι προσωπικα ειχε επισημάνει πέος τη Διοίκηση της Σχολής πριν περίπου 10 μήνες την ψυχολογική επιβάρυνση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τα “πειράγματα” των συμφοιτητών του.
Διαφορετική εικόνα περιγράφουν σπουδαστές της Σχολής, σε δηλώσεις μελών της φοιτητικής κοινότητας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση για τη μετακίνηση του 20άχρονου σε άλλο όροφο μέσα στην εστία της Σχολής, υποστήριξαν «Ο ένας συγκάτοικός του έπαιζε μαντολίνο πολλές ώρες, ο άλλος κάπνιζε και επιπλέον πηγαίναμε και εμείς στο δωμάτιο με ένα playstation και παίζαμε ως το βράδυ αργά. Ο Βαγγέλης ήθελε να διαβάζει, να μη μυρίζει τσιγάρο και να κοιμάται νωρίς. Κι έτσι άλλαξε δωμάτιο. Αυτό γνωρίζουμε εμείς».
Συμφοιτητή του Βαγγέλη Γιακουμάκη που μίλησε στην εκπομπή « Φως στο Τούνελ» και αποκάλυψε την ποινική συμπεριφορά της “παρέας των Κρητικών”, όταν όπως ανέφερε, είχαν περάσει έναν ιμάντα στον λαιμό του αγνοούμενου φοιτητή, «Ήταν κουρασμένος ο Βαγγέλης τελευταία. Απογοητευμένος. Μπάνιο έκανε στις τρεις τα ξημερώματα που κοιμόντουσαν οι άλλοι για να μην του κλείνουν το νερό και παγώσει. Αυτό δεν είναι τίποτα. Ξέρω ότι τον έδεσαν οι Κρητικοί στην καρέκλα. Ήταν μετά τις εκλογές. Εκείνη την εβδομάδα. Μέσα σε εκείνο το δωμάτιο έγινε, στον δεύτερο όροφο. Εκεί που μένουν οι Κρητικοί. Μετά ένας από αυτούς κρατούσε κάτι σαν ιμάντα στο χέρι και ο Βαγγέλης έτρεξε να κατέβει τις σκάλες, να πάει στο δωμάτιό του στον κάτω όροφο. Και αυτός τον έφτασε. Τον έπιασε από τον λαιμό, του έβαλε τον ιμάντα στον λαιμό και τον τράβηξε. Ο Βαγγέλης αντέδρασε εκείνη την ώρα, τον απέφυγε και πήγε στο δωμάτιό του και κλειδώθηκε μέσα. Πήγαν μετά οι άλλοι Κρητικοί και του χτυπούσαν την πόρτα και του φώναζαν “άνοιξε Βαγγέλη, θα το μετανιώσεις, κάτσε να μιλήσουμε, πλάκα κάναμε”. Ναι, έγινε στον διάδρομο. Ήταν περίπου στις 6 το απόγευμα. Ο Βαγγέλης ήταν αναστατωμένος, κόκκινος. Όταν του έβαλαν τον ιμάντα εκεί, ήταν κόκκινος. Ήταν ο… Τη φωτογραφία του την έχετε, μιλήσατε και στην τραπεζαρία. Για πλάκα λέει το έκανε».
Όπως διατυπώνεται στο πολυσελιδο πόρισμα της ΕΔΕ, ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Κώστας Μάντζαρης φέρεται να έχει δεχθεί τηλέφωνα παρεμβάσεις από πολιτικό (ή πολιτικούς) προκειμένου να τύχουν συγκεκριμένοι φοιτητές από την Κρήτη ευνοϊκής μεταχείρισης, χωρίς επίσης να έχει ενημερώσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε τηλεφωνική παρέμβαση από βουλευτή – χρονικά προσδιορίζεται στο 2013- “ζητήθηκε” να μην αποβληθεί από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής φοιτητής, ο οποίος είχε τιμωρηθεί λόγω αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Ο νεαρός αυτός ανήκε σε Κρητικών, οι οποίοι περιγράφονται ως «σκληροί απέναντι σε όποιον συμφοιτητή τους έμοιαζε εσωστρεφής και ήταν ήπιων τόνων».
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είχε διατελέσει Βουλευτής του Νομού, απαντώντας σε δημοσιεύματα τα οποία τον σκιαγραφούσαν ως τον πολιτικό που έκανε την “παρέμβαση”, απέστειλε αναφορά-αίτηση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Πανούση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι εκείνος ο «πρωτοκλασάτος Κρητικός πολιτικός που εμπλέκεται στην υπόθεση».
Με την ολοκλήρωση του πορίσματος της ΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε (06/03) την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονται στα Ιωάννινα, καθώς οι Αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο φοιτητής δεν έφυγε ποτέ από το Νομό Ιωαννίνων.
Ωστόσο η αποστρατεία από το Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛΑΣ (05/03) του μέχρι πρότινος Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων, Ταξιάρχου, Ανδρέα Παπιγκιώτη καθώς επίσης και του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Τρομπούκη , προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία, καθώς ο είχαν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η απομάκρυνση των δύο Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια τόσο στο ένστολο προσωπικό, αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Κρίσεων, νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου τοποθετήθηκε ο Υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης, ο οποίος υπηρετούσε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport