Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς, με τη συμπλήρωση του υπέρτατου ορίου κράτησης|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Εκτός φυλακής θα βρίσκεται σε λιγότερο από τρεις μήνες ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατ ομολογίαν δράστη του θανάσιμου τραυματισμού του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Σύμφωνα με την Νομοθεσία, το υπέρτατο όριο προφυλάκισης, ανέρχεται στους 30 μήνες και ο χρόνος για την κράτηση του Γιώργου Ρουπακιά, συμπληρώνεται τον επερχόμενο Μάρτιο.

«Χρονικά πρόκειται για ένα αντικειμενικό γεγονός. Η αποφυλάκισή του δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί. Αυτό το γνωρίζαμε όσοι ασχολούμαστε με τη δίκη εδώ και καιρό. Και αυτό γιατί η δίκη ξεκίνησε πολύ μετά από τη δολοφονία και οι ρυθμοί με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη δεν άφηναν περιθώρια ολοκλήρωσης της διαδικασίας πριν το 30μηνο. Σημαντική ήταν και η καθυστέρηση από τη Βουλή που κράτησε επί τέσσερις μήνες τη δικογραφία για το αίτημα άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι αρμόδιες Ανακρίτριες είχαν στείλει προς τη Βουλή επιστολή με την οποία διαμαρτύρονταν για τους πολύ αργούς ρυθμούς. Όταν είδαν ότι δεν αλλάζει τίποτα έστειλαν εκ νέου επιστολή διαμαρτυρίας», αναφέρει στον «ΕΤ» της Κυριακής ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής Αγωγής στη δίκη.Ενώ προσθέτει ότι «καθυστέρηση υπήρξε στην εισαγγελική πρόταση και στην απόφαση του Συμβουλίου που ήταν ουσιαστικά μία επανάληψη της Εισαγγελικής πρότασης. Η Πρόεδρος για να επισπεύσει τη διαδικασία είχε ζητήσει οι Δικαστές της υπόθεσης να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή να μην ασχολούνται παράλληλα με άλλες δίκες. Έκανε σχετική αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών αλλά απορρίφθηκε. Κατόπιν, επανήλθε με νέα αίτηση. Αν ήταν αποκλειστικής απασχόλησης σε συνδυασμό με περισσότερες δικάσιμους θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Σύμφωνα με στοιχεία του «ΕΤ» της Κυριακής μέχρι στιγμής έχουν περάσει οχτώ μήνες από την έναρξη της δίκης και έχουν πραγματοποιηθεί 38 δικάσιμοι. Ο Γιώργος Ρουπακιάς αποφυλακίζεται το Μάρτιο με τις Αρχές να αναλαμβάνουν την επιτήρησή του προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαφυγής του. Καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλονται αυστηροί περιοριστικοί όροι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως και στην περίπτωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, λόγω παρέλευσης του ορίου προφυλάκισης είχε αποφυλακιστεί από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης, ωστόσο βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την ολοκλήρωση εκδίκασης της υπόθεσης στο ΜΟΔ Αμφισσας, με την απόφαση της οποίας κρίθηκε ένοχος και οδηγήθηκε και πάλι στις Φυλακές όπου και κρατείται.

____

*πληροφορίες από “Ελεύτερο Τύπο” της Κυριακής