Αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο του 17χρονου πρόσφυγα στη Σύμη| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Απαντήσεις ζητούν τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά το τραγικό περιστατικό το Σάββατο με το θάνατο 17χρονου πρόσφυγα έξω από τη Σύμη.

Σημειώνεται ότι 24 ώρες νωρίτερα ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας παραδίδοντας στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Χρήστο Ζώη είχε πει ότι κατά τη διάρκεια της 7μηνης θητείας του δεν είχε αφαιρεθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή!
Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί σχεδόν 48 ώρες μετά το συμβάν δεν έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα εφόσον δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος πυροβόλησε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής λιμενικών με τους σύγχρονους δουλέμπορους κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο άτυχος νεαρός.
Αυτό που έχει γίνει είναι ότι με εντολή του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, βρίσκεται στη Σύμη ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκαν επίσης ένας λιμενικός και ένας διακινητής.
Ένα άλλο βασικό ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι ποιος έδωσε την εντολή το Σάββατο στις 4.30 το απόγευμα στο γραφείο Τύπου να αποσταλεί ενημερωτικό sms στο οποίο αναφέρονταν ότι ο θάνατος του 17χρονου οφείλονταν σε ασφυξία, ενώ εκκρεμούσε η διαδικασία εξέτασης της σορού από γιατρό. Ποιος έβγαλε πρόωρα το πόρισμα θανάτου με αποτέλεσμα να εκτεθούν τόσο το Λιμεναρχείο Σύμης όσο και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος; Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Σώματος το απόγευμα του Σαββάτου «ο τραυματισμός από σφαίρα δεν είναι κάτι που κρύβεται!»
Υπενθυμίζεται ότι περίπου τέσσερις ώρες μετά οι διαπιστευμένοι συντάκτες έλαβαν ένα νέο sms από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού που έλεγε ότι ο θάνατος του 17χρονου δεν προήλθε από ασφυξία, αλλά πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με δήλωση του γιατρού του Κέντρου Υγείας Σύμης.
Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου αναφέρονταν ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο. Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου. Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής».

Πηγή: του Διονύση Βυθούλκα

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport