Αναδιάρθρωση & «αδυναμία συντονισμού» στον κλάδο Αλλοδαπών

του Παναγιώτη Χαρέλα- πρ.ΠΟΣΥΦΥ“Με την τελευταία  διαταγή το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εναρμονίζεται πλήρως με τις νέες αλλαγές που προκάλεσε και ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.  Από σήμερα παύονται οι συντονιστές των περιφερειών  ( όσοι από αυτούς είχαν πραγματικά λειτουργήσει ) και η δομή επανέρχεται ουσιαστικά στην προγενέστερη κατάσταση.

Αισθάνομαι υποχρέωση για ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνεργασία που είχε η Ομοσπονδία στην δύσκολη αλλά εφικτή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης τύπου  «Δένδια» με όλη της ηγεσία του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων. Από τον προϊστάμενο του κλάδου και τον αναπληρωτή του έως και τους περιφερειακούς συντονιστές.

Πράγματι σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο – διάρκειας μηνών – που αξιολογήθηκε  πως δεν λειτούργησε και δεν υπήρξε συντονισμός.  Αν δεν υπήρξε συντονισμός σε όλους τους κλάδους αυτό θα μπορούσε να αξιολογηθεί, αλλά όχι από μας.

Σήμερα τα δεδομένα για τον κλάδο αλλοδαπών και για τις υπηρεσίες του,  μαρτυρούν τα κατακόρυφα αυξανόμενα αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες σε συλλήψεις, διακινήσεις, ελέγχους αλλά και περιπολίες σε όλη τη χώρα που χρόνια είχαν να επιδείξουν.

Από την άλλη ο κλάδος αλλοδαπών με το υπαγόμενο σε αυτό προσωπικό τους μήνες της εφαρμογής της αναδιάρθρωσης έδωσε ( ή δεν πήρε ποτέ ) το 40% της δύναμής του σε άλλους κλάδους είτε με απόσπαση είτε με προσωρινή μετακίνηση. Υπάρχει άραγε καλύτερη προσφορά συντονισμού άλλου κλάδου από αυτή την ενέργεια ;

Ποιος όμως διατείνεται για έλλειψη συντονισμού στον τομέα του αλλοδαπών ; Γιατί η οπισθοδρόμηση και η επαναφορά ουσιαστικά στο παρελθόν ; Είναι κοινή πεποίθηση πως κάποιοι δεν θελαν την λειτουργία του κλάδου με την συγκεκριμένη δομή. Και είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς το γιατί.

Αναζητώντας κανείς λοιπόν αιτίες και λάθη ίσως θα πρέπει να ανατρέξει αλλού και όχι στην οργάνωση και την λειτουργία του κλάδου αλλοδαπών.  Η κάθετη δομή  του για πρώτη φορά είχε  αρχή και τέλος. Προϊστάμενους και υφιστάμενους  με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης που λειτουργούσαν όλα καλύτερα εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους κλάδους. Και μάλιστα με το λιγότερο προσωπικό  ( περίπου 2.500 ) αλλά και με την «πλουσιότερη» προσφορά στους άλλους κλάδους. Από τις ορφανές υπηρεσίες του παρελθόντος που δεν ήξερε για τουλάχιστον μια δεκαετία κανείς  που υπαγόταν, για πρώτη φορά είχαν προϊσταμένους που ιεραρχικά οδηγούσαν στον ίδιο τον Αρχηγό.

Το προσωπικό ήξερε τι έπρεπε να κάνει και προσπάθησε τα μέγιστα με όλες τις ελλείψεις που είχε, οι συντονιστές προσπάθησαν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες και η κεντρική δομή του κλάδου στο Αρχηγείο γνώριζε καθημερινά ποιο ήταν το προσωπικό της  και αξιολογούσε συνεχώς τα  αποτελέσματα της. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που ήδη το περασμένο διάστημα στήθηκαν στα ΤΣΦ και ΤΔΛ έδιναν απευθείας πληροφόρηση στο Αρχηγείο για ότι συμβαίνει και μάλιστα ηλεκτρονικά σε κάθε περιοχή της χώρας. Διαδικασίες αδύνατες για άλλες υπηρεσίες.  Γιατί λοιπόν διατεινόμαστε ότι δεν υπήρχε συντονισμός και η αναδιάρθρωση δεν δουλεύει ;

Οι ανάγκες των καιρών, η ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει χρέος να επιδείξει η Κυβέρνηση στην ασφάλεια της χώρας από τα μεταναστευτικά κύματα δεν επιτρέπουν προχειρότητες και πισωγυρίσματα. Απαιτείται τόλμη και αποφάσεις που υποσχέθηκε η πολιτική ηγεσία για την υπεύθυνη αντιμετώπιση του ζητήματος. Μια αντιμετώπιση που δεν χωρά παραμέτρους βαθμολογικών προαγωγών και κρίσεων στα στελέχη του Σώματος.

Είναι ανάγκη ο κλάδος να είναι καθετοποιημένος όχι μόνο προς την Διοίκηση αλλά και ως προς το προσωπικό με αυτό που επιθυμεί να εργαστεί στον κλάδο και σε καμία περίπτωση δεν συγχωρούνται πισωγυρίσματα σε καταστάσεις απραξίας των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης αλλά και του βαπτίσματος «των παιδιών για την λάντσα».

Γι αυτούς που θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν τα λόγια ως προάγγελο θέσεων για ανεξαρτητοποιήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. , προτρέχω και διευκρινίζω να μην ανησυχούν αν δεν επιθυμούν την ισοπέδωση του κλάδου. Είναι λόγια όμως των συναδέλφων μου που επιτέλους είπαν πως κάτι αλλάζει και προσπάθησαν να αποδώσουν τους τελευταίους μήνες εργασιακά τα μέγιστα. Οι ίδιοι σήμερα με πεσμένο ηθικό συμπεραίνουν
πως τελικά στην Αστυνομία τίποτε δεν αλλάζει και επανερχόμαστε στα ίδια και χειρότερα. Αφήνοντας όσο μπορεί ο καθένας τους μια χαραμάδα αισιοδοξίας στα όσα είπε ο Αρχηγός του Σώματος στο τελευταίο μας Γενικό Συμβούλιο.   .

Τέλος, η μονόπλευρη ενημέρωση είναι η μία όψη του νομίσματος κύριε Υπουργέ. Απαιτείται να γυρίσεις το νόμισμα και από την άλλη για να αντιληφθείς τι γίνεται και να αναζητήσεις ρεαλιστικές λύσεις. Από τη μία η ομάδα πρέπει να είναι συμπαγής –όπως λέτε- για να είναι δυνατή, αλλά δεν γίνεται αν δεν υπάρχει εξειδίκευση. Δεν μπορούνε όλοι να τα κάνουν όλα όπως παλιά.  Και στην ομάδα σήμερα, υπάρχουν ρόλοι, θέσεις και εξειδικεύσεις

23 08 2014″.