ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ: Σταδιακή απελευθέρωση λαθρομεταναστών από το Κέντρο Κράτησης

Σε εφαρμογή η σταδιακή “απόλυση” λαθρομεταναστών (24/02) από το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών της Αμυγδαλέζας. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της Ευρώπης για το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, προειδοποιεί την Ευρώπη, απειλώντας με άνοιγμα των συνόρων για 500.000 λαθρομετανάστες, με αναφορα σε αναστολή και “σπάσιμο” της Συνθήκης Σένγκεν.

image

Η σταδιακή απελευθέρωση- από τη Δευτέρα (24/02)- προβλέπει την “απόλυση” 30 λαθρομεταναστών την ημέρα, οι οποίοι κρατούνται στο Κέντρο της Αμυγδαλέζας . Προτεραιότητα έχουν όσοι συμπλήρωσαν 6μηνη κράτησης, με προϋπόθεση τη δήλωση μόνιμης Διεύθυνσης διαμονής και την αυτοπροσωπη παρουσία- «παρών» -κάθε 1η και 15η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Ο αναπληρωτής Υπουργός,Γιάννης Πανούσης επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει ως προσωπική άποψη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 500.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία των Κέντρων Κράτησης “δεν αμβλύνουν τις πολιτισμικές διαφορές”. Ο Γιάννης Πανούσης, επεσήμανε διευκρινιστηκά ότι η οποία αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, προϋποθέτει την παρέλευση σχεδόν 2 ετών, ενώ στην Ελλάδα οι λαθρομετανάστες πληθυσμιακά θα υπολογίζονται στα.. 2,5 εκατομμύρια.
«Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο ΙΙ, ΙΙΙ, ΙΧ, Χ ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα τη Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα» ανέφερε την προσωπική του θέση όπως διευκρίνησε ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Πανούσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία -όπως παρουσιάζονται, στο Κέντρο της Αμυγδαλέζας κρατούνται (σήμερα) 1.100 λαθρομεταναστες, απο τους οποιους σχεδόν για 500 περιπτώσεις εχει παρελθει το 6μηνο. Περισσότεροι από 200 έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου, και προβλέπεται ευνοϊκότερη μεταχείριση μέχρι την αξιολόγηση του αιτήματός τους.
Η σταδιακή “απόλυση” (24/02) περιλαμβάνει περίπου 400 περιπτώσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σχεδόν τρεις εβδομάδες, ενω ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 30 την ημέρα. Για περίπου 100 από τους κρατούμενους λαθρομετανάστες οι οποίοι κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα, η κράτησή τους θα παραταθεί μέχρι την απέλασή τους. Ενώ για τους περίπου 60 ανήλικους που κρατούνται σε διαμορφωμένο χώρο της εγκατάστασης εχει προβλεφθεί να μετακινηθούν σε «ανοικτές» δομές, υπό την επιτήρηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport