ΑΛΙΜΟΣ: Δημοτική σύμβουλος, κομματικό στέλεχος, συνελήφθη με προσημειωμένα.

Την έρευνα διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής με την υπόθεση πάρα το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα, να έχει παραπεμφθεί για διενέργεια προκαταρκτικής σε Πταισματοδίκη. Την παραίτησή της υπεβαλλε η -τέως- Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αλίμου, ενώ τη θέση της καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών.

Η δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αλίμου, Μαρία Πανούση, σύμφωνα με την προανακριτική έρευνα, συνελήφθη να έχει λάβει προσημειωμένα χρήματα από συμβασιούχο του Δήμου, η οποία με δική της διαμεσολάβηση είχε προσληφθεί σε πρόγραμμα ως ψυχολόγος στο Γ’ ΚΑΠΗ Αλίμου, των οποίων είναι υπεύθυνη. Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αλίμου, Μαρία Πανούση εξελέγη στις πρόσϕατες εκλογές, του περασμένου Μαΐου. Με απόϕαση του Δημάρχου Αλίμου, ορίσθηκε ως «υπογράϕουσα αιρετή εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, με δικαίωμα υπογραϕής, πλην χρηματικών ενταλμάτων».image

Όπως κατήγγειλε η συμβασιούχος, είχε υπογράψει 2μηνη σύμβαση εργασίας με το «Θουκιδίδειο»- Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Αλίμου (ΘΟΠΑΑ) με απασχόληση στο Γ’ ΚΑΠΗ Αλίμου με μηνιαία μισθοδοσία της, ύψους 540ευρώ.
Ωστόσο η Δημοτική σύμβουλος και (πρώην) φίλη της, φέρεται να της ζήτησε για την καταβολή της μισθοδοσίας σύμβασης, ιδιωτικό προσωπικό της λογαριασμό τραπέζης, στον οποίο της καταβλήθηκε πόσο ύψους 25οο ευρώ, σύμϕωνα με τα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας, μέσω του λογαριασμού Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πολίτες εν δράσει» τα οποία στη συνέχεια η Δημοτική Σύμβουλος σύμφωνα με την καταγγελία, της απαίτησε να επιστρέψει. Φέρεται να υποστήριξε ότι τα χρήματα «της ανήκαν», και απαίτησε εκβιαστικά να εκταμιεύσει το ποσό από το λογαριασμό της, και να της το επιστρέψει, αϕού «είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνεται και η ίδια, αϕού ως απλή Δημοτικής Σύμβουλος, δε δικαιούται μισθό» όπως ϕέρεται να της «εξήγησε». Στην απειλή της συμβασιούχου ότι θα αποχωρήσει με παραίτηση, ϕέρεται η Δημοτική Σύμβουλος να της ζήτησε για να μην εκτεθεί, να συνεχίσει την εργασία της, και θα «έβρισκε τρόπο να την απαλλάξει» ενώ ζήτησε να λάβει έστω και τμηματικά το σύνολο του ποσού. Η συμβασιούχος κατήγγειλε τη Δημοτική Σύμβουλο, και σε συνεννόηση με την Ασϕάλεια(16/01), η Δημοτική σύμβουλος παρέλαβε προσημειωμένα τα χρήματα, με τη “δεσμευση” στη συμβασιούχο ότι “θα της εξασφάλιζε τη μηνιαία της αποδοχή, από άλλο έργο του Δήμου” σύμφωνα με την καταγγελουσα.

Με χειροπέδες η 68χρονη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα(17/01), ο οποίος την παρέπεμψε σε Πρωτοδικη προς διερεύνηση με προκαταρκτική εξέταση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερη.

Η 68χρονη Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Πανούση του συνδυασμού του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου, αναφέρει πως “παραιτείται προκειμένου να μην φέρει σε δυσχερή θέση τη Δημοτική Αρχή”.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Αλίμου, και συγκάλεσε σε έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/01-20.00) “σύμφωνα με της διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114) και των άρθρων 65 & 67 παρ.5 Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης- Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της σύλληψης της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Πανούση, σε συνδυασμό με το επίπεδο διαφάνειας και τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης της διοίκησης του Δήμου.

Η παρούσα συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 & 5 του Ν. 3852/10 «Καλλικράτης», λόγω του κατεπείγοντος της εισήγησης του θέματος της Ημερήσιας Διάταξης

Τη θέση της Μαρίας Πανούση καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχων, Ταξιάρχης Δήμου, ο οποίος θα ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, 60.000ευρώ από τα ταμεία του δήμου έχουν εκταμιευτεί για πληρωμές συμβασιούχων, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί αν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους, πόσο για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

Ωστόσο πάρα τη σύλληψη της (16/01) με το βαρύτατο κατηγορητήριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την απασχολούσε ότι δε θα μπορούσε να παραστεί σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων Βουλευτών, τις οποίες είχε ..διοργανώσει (18/01) ως κομματικό στέλεχος.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος Αλίμου Μαρία Πανούση, εξέφρασε την πρόθεσή της να υποβάλει μήνυση στην συμβασιούχο υπάλληλο των ΚΑΠΗ Αλίμου, η οποία την κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι της ζητούσε χρήματα από τις μηνιαίες της αποδοχές.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Γραφείου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι》 φέρεται να υποστηρίζει ότι η καταγγελουσα «Έπειτα από καταγγελία προσώπου που πρόσκειται σε συγκεκριμένο χώρο, οδηγήθηκα την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ στο αυτόφωρο. Την επόμενη ημέρα το πρωί ο Εισαγγελέας δεν μου άσκησε καμία ποινική δίωξη, παρά την καταγγελία, και επέστρεψα στο σπίτι μου. Είναι θλιβερό η εμπάθεια και η εκδικητικότητα να οδηγούν ορισμένους σε τέτοιες ακραίες και αήθεις συμπεριφορές.
Λυπάμαι πολύ».

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης (21/01)εξέδωσε ανακοίνωση «Έπειτα από το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την καταγγελία εις βάρος της Δημοτικής Συμβούλου και υπευθύνου των ΚΑΠΗ Αλίμου, κας Μαρίας Πανούση, θεωρώ απαραίτητο να σας ενημερώσω υπεύθυνα για τα ακόλουθα:
Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα ασχολήθηκα προσωπικά ερευνώντας το τι ακριβώς είχε συμβεί. Μίλησα με τις Αρχές, τηn καταγγέλλουσα και την καταγγελλόμενη, ώστε να σχηματίσω ιδία αντίληψη και άποψη για το ζήτημα.
Εκτιμώ ότι το περιστατικό είναι μια κακή σύμπτωση οφειλόμενη σε έλλειψη συνεννόησης σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η κυρία Πανούση δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη εις βάρος της, ενώ έχουν υποβληθεί εκατέρωθεν μηνύσεις. Αλλά, έτσι και αλλιώς, η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα έχει τον τελικό λόγο για το ζήτημα.
Παρ’ όλα αυτά η κυρία Πανούση με υπευθυνότητα και για λόγους ευθιξίας για την προστασία του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής, μου υπέβαλε την παραίτηση της από την θέση της Δημοτικής Συμβούλου, παραίτηση την οποία έκανα αποδεκτή.
Ύψιστη ευθύνη μας είναι η προστασία των συμφερόντων του λαού του Αλίμου. Οτιδήποτε εγείρει την παραμικρή υποψία ότι βλάπτονται ή κινδυνεύουν τα συγκεκριμένα αυτά συμφέροντα, οφείλουμε να το διαλευκάνουμε μέχρι κεραίας. Γι΄ αυτό και προχωρώ άμεσα στη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ενημέρωση του σώματος για το συγκεκριμένο συμβάν.
Θέλω γι΄ άλλη μια φορά να σας τονίσω ότι από την αρχή στόχος μας ήταν το να επιτύχουμε να αλλάξουμε την προβληματική λειτουργία του Δήμου διασφαλίζοντας διαφάνεια, νομιμότητα και αποτελεσματικότητα. Τη προσπάθεια αυτή συνεχίζουμε και θα τη συνεχίζουμε ανεξάρτητα από το πόσα εμπόδια θα εμφανίζονται μπροστά μας».

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αλίμου, αναφέρεται στο βιογραφικό της Δημοτικής Συμβούλου “Η Μαρία Πανούση κατάγεται από τη Χίο και έχει συμπληρώσει 30 χρόνια ως δημότης Αλίμου. Η ενασχόλησή της με τα κοινά ξεκινά το 1982, ενώ από το 2002 άρχισε να έχει ενεργή συμμετοχή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2002, ο τ. δήμαρχος Αλίμου Κων/νος Μαντζουράνης της εμπιστεύτηκε διαδοχικά την προεδρία του Β’ ΚΑΠΗ, του 7ου Νηπιαγωγείου και του 3ου Γυμνασίου Αλίμου. Το 2004, αναλαμβάνει με επιτυχία την αντιδημαρχία Πολιτισμού, Ισότητας και Νεολαίας, καθώς και την ευθύνη για τη διάθεση και διαχείριση του Δημοτικού Θεάτρου «Κάρολος Κουν», παράλληλα με τη διάθεση του Δημοτικού πούλμαν. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για τον Επιστημονικό-Αθλητικό Σύνδεσμο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων, Victor Artant – ΝΙΚΗ, ενώ διατηρεί την προεδρία των ΚΑΠΗ και των σχολείων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνει τη συντήρηση του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο της μεταβυζαντινής εποχής.
Το 2005, αναλαμβάνει την προεδρία του Α’ & Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου, την αντιπροεδρία του Ε’ Παιδικού Σταθμού και γίνεται υπεύθυνη του Διαβητολογικού Ιατρείου, όπου και διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις με στόχο να συμβάλει αποφασιστικά στο κοινωνικό έργο του Δήμου Αλίμου. Με το σθένος και τη δημιουργικότητα που την διακρίνουν οργανώνει τις εκδρομές των ΚΑΠΗ, που θα γίνουν σημείο αναφοράς για όλους του Δήμους τις Αττικής.

Η Μαρία Πανούση διακρίνεται για την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα που αιτούνται για την υλοποίηση των έργων που μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής στον δήμο” καταλήγει.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport