Ακτινολογικά μηχανήματα σε Τελωνεία, στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου

 Εγκατάσταση συστημάτων “ακτίνων X” στα ελληνικά τελωνεία, στην πάταξη του λαθρεμπορίου προσανατολίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης με τα χρήματα να αποδίδονται στα Δημόσια Ταμεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε (26/09)  με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, και συζήτησαν την εγκατασταση και λειτουργία συστήματος “ακτινών X”, άμεσα με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στα 650 με 700 εκατ. ευρώ υπολογίζονται ετησίως τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου, μόνο από τα καπνικά προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα χρήματα εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά, θα επιστρέψουν στα Δημόσια ταμεία με την εγκατάσταση των συστημάτων και θα παταχθεί δραστικά και συνολικά το λαθρεμπόριο.

Η Διυπουργική Eπιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου(2014) και εκτιμάται νωρίτερα από το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός προκειμένου να εγκατασταθούν τα πρώτα 10 συστήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Το σύστημα, με συνολικό προϋπολογισμό 30- 40 εκατ. ευρώ θα εγκατασταθεί στα λιμάνια και τις μεγάλες πύλες ειδόδου της χώρας και θα αφορά και αυτοκινούμενη τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι φυσικοί έλεγχοι.