Αγ.Παρασκεύη: Συνελήφθησαν Έλληνες αντιεξουσιαστές, με ένταλμα των Ιταλικών Αρχών, για επεισόδια στο Μιλάνο

Με διεθνή εντάλματα των Ιταλικών Αρχών, συνελήφθησαν στην Αγία Παρασκευή, νεαροί Έλληνες αντιεξουσιαστές, προσδιορισμένοι από τις Ιταλικές Αρχές για συμμετοχή τους, στα βίαια επεισόδια, κατά της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015», τον πρασμένο Μαίο. Οι συλληφθέντες, αναμένεται να μεταχθούν στον Εισαγγελέα, προς εκτέλεση των Ευρωπαικών ενταλμάτων σύλληψη.

AGPARASKEYH

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

(13/11-14.00) Ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν οι πέντε νεαροί  αντιεξουσιαστές, με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης τρεις φορές την εβδομάδα στο τμήμα της περιοχής διαμονής τους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ δεν τους επεβλήθηκε εγγυοδοσία.

Εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτό ή όχι το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση των πέντε νεαρών, στην Ιταλία.

____

Συνελλήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/11) στα σπίτια τους, στην Αγ. Παρασκευή,  σε συντονισμένες ταυτόχρονες εφόδους της Αστυνομίας, δυνάμει ενταλμάτων των Ιταλικών Αρχών. Πρόκειται για πέντε συνολικά προσδιρισμένους από τις Ιταλικές Αρχές, Έλληνες αντιεξουσιαστές μέλη ομάδας συνολικά 14 Ελλήνων, οι οποίοι σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα σύλληψης, κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης με συμμετοχή στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Μαΐου στο Μιλάνο στη διάρκεια της αντιδιαδήλωσης «Νo Expο» κατά της διεθνούς έκθεσης τροφίμων «Expo Milano 2015».

Στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν, κουκουλοφόροι είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητα και είχαν προκαλέσει καταστροφές, σε καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο του Μιλάνο. Οι νεαροί Έλληνες αντιεξουσιαστές, είχαν προσδιορισθεί από τις Ιταλικές Αρχές ως ύποπτοι και είχαν προσαχθεί από την Ιταλική Αστυνομία, μέσα από καφετέρια στο Μιλάνο, την επόμενη ημέρα βίαιων επεισοδίων (02/05).

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Μαουρίτσιο Ρομανέλι, σύμφωνα με την “Corriere della Sera”, είχε εκδώσει διάταξη υποχρεωτικής λήψης DNA για τους προσαχθέντες, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες αντιεξουσιαστές, ώστε να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους στα βίαια επεισόδια, με ταυτοποίηση από δείγματα γενετικού υλικού που είχε εντοπισθεί σε βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και πεισθήρια, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις Ιταλικές Αρχές από το χώρο των επεισοδίων.

Ο Ιταλός συνήγορος των 14αντιεξουσιαστιών, Eugenio Losco, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» είχε διευκρινίσει ότι οι Έλληνες, προσήχθησαν προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, ενώ επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική λήψη DNA- συμφωνα με τον Ιταλικό Νόμο-, στο πλαίσιο έρευνας που διατάχθηκε από τις Ιταλικές Δικαστικές Αρχές.

Τα βιαια επεισόδια, είχαν αποτελέσει αφορμή έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να αναφέρεται σε «πλούσια, κακομαθημένα παλιόπαιδα που φορούν Rolex» και την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Angelino Alfano.

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής των Ιταλικών Αρχών, διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., και ενημερώθηκε η Ασφάλεια Αττικής με τους Αστυνομικούς να προβαίνουν στις συλλήψεις (12/11). Με αναφορά σε «πρωτοφανές σήριαλ καταστολής -ημέρα πανελλαδικής απεργίας-», “αλληλέγγυοι” ανήρτησαν κείμενο συμπαράστασης στο διαδίκτυο, και προχώρησαν στην κατάληψη του Δημαρχειακού Μεγάρου της Αγίας Παρασκευής, ενώ παράλληλα έχουν προγραμμματίσει συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα μεταχθούν (13/11) οι συλληφθέντες, προς εκτέλεση των Ευρωπαϊκών ενταλμάτων συλληψης σε βάρος τους.