Έξι ακροατήρια, με “αθέατους” μάρτυρες.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Έξι μεγάλες υποθέσεις-η Greek Mafia των Φυλακών, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δύο υποθέσεις Οργανωμένου Εγκλήματος και Trafficking – θα διεξαχθούν στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, με τους μάρτυρες υπό προστασία να καταθέτουν στην δικαστική αίθουσα, μέσω τεχνολογικών μέσων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” (07/03).

image

Ως «προστατευόμενοι μάρτυρες» θα καταθέσουν στις 20Απριλίου έξι άτομα, στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από την ειδικά διαμορϕωμένη αίθουσα. Ο τεχνικός εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί, και αναμένονται μόνο λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας. Θα είναι ίσως και η πρώτη υπόθεση, με τους μάρτυρες να μην παρίστανται στην αίθουσα, να παρακολουθούν ωστόσο την ακροαματική διαδικασία, να καταθέτουν και να δέχονται ερωτήσεις από τους διαδίκους και να παραμένουν “αθέατοι” από τους κατηγορούμενους και το ακροατήριο.
Η διαδικασία προβλέπει την παρουσία των “υπό προστασία μαρτύρων”, σε ειδικά διαμορϕωμένο χώρο, εκτός δικαστικής αίθουσας, στον οποίο θα παρίσταται Εισαγγελικός ή Δικαστικός Λειτουργός προκειμένου να βεβαιωθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Με την υποστήριξη της τεχνολογίας, στην ειδικά διαμορϕωμένη αίθουσα, ο μάρτυρας “υπό προστασία”, τα στοιχεία του οποίου δεν θα είναι προσβάσιμα στους διαδίκους, ούτε στους κατηγορούμενους με αλλοιωμένη ϕωνή και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, θα καταθέσουν στην ακροαματική διαδικασία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα τη εφημερίδας, “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.
Στην αίθουσα του ακροατηρίου, στην έδρα των Δικαστικών Λειτουργών- με τη βοήθεια πάντα της τεχνολογίας- μέσω οθόνης, ο Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος θα βεβαιώνουν την ταυτοπροσωπία του μάρτυρα, ο οποίος ωστόσο καταχωρείται βάσει κωδικού ο οποίος αποτυπώνεται και στα δικαστικά έγγραϕα της Δίκης, χωρίς οποιονδήποτε άλλο προσδιορισμό στο πρόσωπο που καταθέτει και βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μάρτυρα, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομολογία η οποία διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο το οποίο ακολουθείται.
Τόσο στην εκδίκαση της υποθεσης της Χρυσης Αυγής -αλλά και σε όσες άλλες ακολουθήσουν-, λόγω και της σοβαρότητας της δίκης, πρόθεση των Αρχών, είναι να αποϕευχθεί το ενδεχόμενο να εκτεθούν οι υπό προστασία μάρτυρες, όπως συνέβη τον Μάρτιο του 2003 στις γυναικείες ϕυλακές στον Κορυδαλλό, όταν διεξαγόταν η πρώτη δίκη της «17 Νοέμβρη». Οι δύο μάρτυρες με κωδικούς «Α1» και «Β1» είχε προβλεϕθεί να καταθέσουν σε ειδικά διαμορϕωμένη αίθουσα. Ωστόσο κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας βρέθηκαν -άγνωστο με ποιο τρόπο-, στη δικαστική αίθουσα και σηκώθηκαν ενώπιον όλων να δηλώσουν «παρών» όταν η έδρα κατά τη διαδικασία ανάγνωσης της λίστας των μαρτύρων εκϕώνησε τα ϕυσικά τους στοιχεία.
Αρμόδια Υπηρεσία για την παροχή αστυνομικής προστασίας των μαρτύρων είναι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασϕάλειας Αττικής. Αντιστοιχο τμήμα είχε προβλεφθεί μα λειτουργήσει και στη Διεύθυνση Ασϕάλειας Θεσσαλονίκης, παρέμεινε ωστόσο στα χαρτιά. Η ΕΛ.ΑΣ. προστατεύει αυτή την περίοδο μάρτυρες σε σοβαρές υποθέσεις, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μετεγκατασταθεί ακόμη και στο εξωτερικό, όπως προβλέπεται από τον Ν.3875/2010.
Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων συγκροτήθηκε τυπικά στις 24 Ιουλίου 2006, μετά την κατάθεση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, και αριθμούσε 32 Αστυνομικούς. Με βάση νεότερα νομοθετήματα -κύρωση Συμβασης του Παλέρμο, τροποποίηση 3775/2010 και του 3875/2010- της περιόδου 2010-2012, μεταξύ άλλων, προβλέφθηκε επιπλέον η αλλαγή ταυτότητας και κατοικίας, όπως και η χρηματοδότηση των υπό προστασία μαρτύρων, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. Σύμϕωνα με τα άρθρα 9 και 10 του Ν.2928/2001, ένταξη μάρτυρα σε πρόγραμμα προστασίας, προβλέπεται σε υποθέσεις οι κακουργηματικές πράξεις οι οποίες αποδίδονται, τελέστηκαν  στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (Ν.4254/2014) στο ενδεχόμενο εκδίκησης ή εκϕοβισμού των ουσιωδών μαρτύρων, με τις καταθέσεις των οποίων έχουν αποτραπεί ενέργειες ή συνέβαλλαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ή της συμμορίας. Με σχετική ΥΚΑ, καθορίζεται ο φορέας και η δικαιοδοσία υλοποίησης των μέτρων προστασίας του μάρτυρα. Πηγές του Υπ.Δικαιοσύνης αναφέρουν. ότι στελέχη του σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, βρίσκονται σε επαφές για τη σύνταξη του σχετικού σχεδίου Νόμου το ο οποίο θα υποβληθεί προς ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως προς τις διατάξεις που περιλαμβάνουν τις καταθέσεις μαρτύρων υπό προστασία.
Η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με τα “Π”, από την αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, καθ υπόδειξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών οι οποίες χειρίζονται τις υποθέσεις, οι μάρτυρες των οποίων εμπίπτουν σε ένταξη στο πρόγραμμα, συντάσσουν “ειδική μελέτη επικινδυνότητας” για τον κάθε μάρτυρα του οποιου την ευθυνη για προστασια αναλαμβάνουν. Στατικές ϕυλάξεις, μεταϕορά κατά τις μετακινήσεις, γεωγραϕική παρουσία με τεχνολογικά μέσα, είναι μόνο κάποιες από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ- Νάντια Αλεξίου